NOS Sport

Steenhuis redt eer Nederlandse judoka's met brons bij grandslam Parijs

Guusje Steenhuis heeft voor de derde keer brons gewonnen op het prestigieuze grandslamtoernooi van Parijs. Ze won in de klasse tot 78 kilogram in de troostfinale met ippon van de Israëlische Inbar Lanir.

Opluchting bij Steenhuis: nipt brons bij grandslamtoernooi Parijs

Steenhuis, die ook al eens zilver pakte in Parijs, rekende achtereenvolgens af met de Britse Nathalie Powell, de Kosovaarse Loriana Kuka en thuisfavoriete Audrey Tcheumeo (zilver en brons op de Spelen, WK-goud in 2011 en viervoudig Europees kampioene), die haar bij het vorige WK nog de voet dwarszette.

Dit keer triomfeerde Steenhuis in het hol van de leeuw, maar in de halve finales dolf ze het onderspit tegen de Italiaanse Alice Bellandi, de winnares van brons op de afgelopen WK.

Kamps en Stevenson meteen onderuit

In de zwaarste klasse bij de vrouwen (boven 78 kilogram) zat het toernooi er voor de Nederlandse deelnemers al na een partij op. Stevenson (zevende op de wereldranking) verloor in de eerste ronde van de Australische Sydnee Andrews (11).

Kamps (zesde van de wereld), in november nog winnares van het brons bij de EK in Montpellier, werd uitgeschakeld door de Japanse Mao Arai (10). Dat is een tegenvaller met het oog op olympische kwalificatie, al zijn de gevolgen beperkt.

Alle Nederlandse judoka's staan nog op een veilige plek op de olympische ranking, de ranglijst waarop het deelnemersveld bepaald wordt.

De mannelijke judoka's wisten het hele weekend geen potten te breken in Parijs. Michael Korrel was in de klasse tot 100 kilogram de judoka met de hoogste ranking, maar de mondiale nummer drie werd al snel uitgeschakeld. Hij kreeg drie straffen tegen de Kazach Noerlychan Sjarchan en kwam niet in aanmerking voor de herkansingen.

Noël van 't End begon in de klasse tot 90 kilogram net als Korrel met een zege op ippon, maar werd vervolgens tegen de Fransman Ngayap Hambou drie keer bestraft vanwege passiviteit.

Voor Jelle Snippe, die in de klasse boven 100 kilogram een stormachtige opmars beleeft met onder meer brons bij de EK in Montpellier, zat het toernooi er na een partij alweer op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl