NOS SportAangepast

Bronzen medailles voor Kamps en Snippe op slotdag EK judo

Kamps zorgt met brons voor Nederlands succes op EK judo

De 22-jarige Marit Kamps en de 25-jarige Jelle Snippe hebben op de slotdag van de EK judo in Montpellier een bronzen medaille gepakt. Daarmee kwam de teller op drie medailles te staan voor Nederland dit toernooi.

Zaterdag was Sanne van Dijke ook al derde geworden in de klasse tot 70 kilogram. Kamps pakte brons in de klasse boven 78 kilogram en Snippe in de klasse boven 100 kilogram.

"Ik heb mijn eigen feestje", vertelde de jonge Kamps na afloop. "Ik ben echt heel blij. Ik voelde me supergoed vandaag, in het hoofd was het supergoed en dan komt het judo er ook goed uit. Ik had er vertrouwen in dat ik kon winnen, dat geloofde ik ook echt."

Judoka Snippe pakt het brons op de EK judo in Montpellier

Snippe maakte indruk in de categorie boven 100 kilogram door landgenoot Roy Meyer in de kwartfinales te verslaan. Omdat het misging in de halve finale, bleef een wedstrijd om het brons staan.

Daarin stond hij tegenover de Slowaak Fizel. Het was geen spectaculaire partij judo, maar omdat de Slowaak drie straffen kreeg, ging het brons naar de Nederlander.

'Hele dag zenuwachtig'

"Daar ben ik heel erg blij mee. Het is mijn eerste EK. Ik was de hele dag heel erg zenuwachtig en heb toch de bronzen medaille binnengehaald", vertelde Snippe met een grote glimlach.

Door het binnenhalen van de medaille begint de 25-jarige ook te geloven in plaatsing voor de Olympische Spelen. "Ik probeer het nog per toernooi te bekijken, dat is misschien zelfbescherming. Maar ik denk er wel eens aan ja."

Bronzen plak voor Snippe op EK judo: 'Was de hele dag al zenuwachtig'

Kamps stond in de strijd om het brons tegenover de Turkse Kayra Ozdemir. De twee hadden elkaar nog nooit ontmoet op de mat. In het begin had ze het moeilijk met haar opponente, die vooral bezig was om Kamps van de mat te duwen en daarmee straffen te verzamelen voor de Nederlandse. Uiteindelijk volgde een verlening met een 'golden score'.

In de verlenging zat Ozdemir er helemaal doorheen en Kamps bleef goed judoën. Met een waza-ari pakte ze het brons.

Grote glimlach judoka Kamps na bronzen EK-medaille: 'Voelde me supergoed'

In dezelfde categorie greep Karen Stevenson net naast het brons. Ze legde het af tegen Aysa Tavano. De Italiaanse pakte al vroeg in de wedstrijd een voorsprong met een waza-ari.

Stevenson leek daarna de Italiaanse ook op haar zij te werpen, maar dat was net niet goed genoeg voor een punt. De Italiaanse bleef vervolgens goed overeind.

Ook Guusje Steenhuis liep een bronzen medaille mis. Het duel met de Portugese Patricia Sampaio was een hele zware. Sampaio begon aanvallend en kreeg Steenhuis snel op haar zij, waardoor de Portugese een voorsprong pakte. De Nederlandse kon daarna geen vuist meer maken en eindigde als vijfde.

Ook Van 't End net niet

Ook Noël van 't End maakte zondag kans op een bronzen plak, in de klasse tot 90 kilogram. De Nederlander verloor echter op een vol punt, een ippon, van de Hongaar Krisztian Toth.

Terug naar de winst van Snippe op Meyer. In april van dit jaar stonden de twee ook al tegenover elkaar bij het grandslamtoernooi in het Turkse Antalya, toen was Snippe pas in de verlenging de beste. Ook nu gingen de twee lang gelijk op. Ze kregen allebei twee straffen van de scheidsrechter en belandden in de 'golden score'.

In die verlenging is elk punt beslissend en dat viel in het voordeel van Snippe uit. De 25-jarige judoka probeerde een aanval in te zetten op Meyer, maar de Brabander leek de inzet te kunnen controleren. De scheidsrechter vond Meyer echter te passief en gaf hem daarvoor een zogeheten 'rolletje'. Dat is een kleine straf, maar wel de beslissende straf in deze wedstrijd.

Snippe wint Nederlands onderonsje van Meyer op EK Judo

Voor Meyer betekende de nederlaag een wedstrijd in de herkansingen, dat zorgde ervoor dat hij nog maximaal een bronzen medaille kon winnen. Maar de bronzenmedaillewinnaar van de EK in 2017 kon nu geen nieuwe plak aan zijn collectie toevoegen.

Met een ippon won de Rus Valerij Jendoviskij de wedstrijd van de Bredanaar.

Voor Michael Korrel zat het judotoernooi er snel op. Na een verliespartij in de kwartfinale werd de titelhouder in de herkansingen van de klasse tot 100 kilogram uitgeschakeld door de Spanjaard Nikoloz Sjeradisjvili.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl