Sanne van Dijke
NOS SportAangepast

Van Dijke pakt brons op EK judo, eerste Nederlandse medaille van toernooi

Sanne van Dijke heeft brons gewonnen in de klasse tot 70 kilogram op de EK judo in Montpellier. In de strijd om de derde plek gooide de Nederlandse nummer twee van de wereld de Griekse nummer vier van de planeet Elisavet Teltsidou tegen het eind van de partij vol op de rug: ippon.

Het brons voor Van Dijke is de eerste medaille van Nederland deze Europees kampioenschappen in Frankrijk.

Voor Van Dijke is het de vijfde EK-medaille uit haar carrière: na twee keer goud (2017, 2021) en twee keer zilver (2020, 2022) heeft ze nu voor het eerst brons op een EK. Eerder werd ze al twee keer derde op de WK (2021, 2022) en pakte ze brons op de Spelen van 2020 in Tokio.

Bekijk hieronder de strijd om brons en de reactie van Van Dijke.

Na een nederlaag in de kwartfinales en vervolgens winst in de herkansing mocht Van Dijke, de als eerste geplaatste in haar gewichtsklasse tot 70 kilogram, op voor brons.

Met nog twee minuten op de klok had Van Dijke Teltsidou in een houdgreep, maar toen hield ze haar te kort vast om een score neer te zetten. De partij was wat statisch en beide vrouwen kregen een straf. Net toen het publiek een beetje begon te joelen, wierp Van Dijke Teltsidou op de rug.

Begin augustus versloeg Van Dijke de Griekse ook al, toen in de finale van de prestigieuze World Masters in Boedapest.

Als goud er niet in zit, moet ik in ieder geval een medaille pakken. Zilver of brons, dat boeit mij eigenlijk niet.

Sanne van Dijke

Van Dijke was tevreden na afloop. Maar: "Ik kijk naar titels. Brons is net niet waar je voor komt, maar ik ben blij dat ik 'm er toch uitsleep. Dit is eigenlijk gewoon een wereldpodium, alleen zonder de Japanners. Dus dan is het wel lekker, ja."

"Voor mij telt goud", zegt Van Dijke. "En als goud er niet in zit, dan moet ik in ieder geval een medaille pakken en of dat nou zilver of brons is, dat boeit mij eigenlijk niet."

Geen medailles voor Van Lieshout, De Wit en Polling

Van Dijke was de enige Nederlandse judoka die nog op de tatami stond tijdens het middagprogramma op dag twee van de Europees kampioenschappen in Montpellier. Joanne van Lieshout werd eerder al uitgeschakeld in de kwartfinales en kwam vervolgens niet door de herkansing heen in de klasse tot 63 kilogram.

Voor Frank de Wit (-81 kg) en Kim Polling (-70 kg) duurden de EK judo nog korter. Zij verloren zaterdagochtend direct hun eerste partij.

De dit Europees kampioenschap als eerste geplaatste Van Dijke begon de dag gemakkelijk. In de tweede ronde was ze na een houdgreep al na veertig seconden klaar met de Bulgaarse Lidia Brancheva.

De achtste finale ging tegen Loriana Kuka uit Kosovo iets moeizamer, maar Van Dijke won uiteindelijk in de golden score omdat Kuka haar derde straf kreeg. De kwartfinale was nog moeizamer: Van Dijke verloor op waza-ari van de lastige Russische Madina Taimazova.

In de herkansing tegen de Kroatische Lara Cvjetko had Van Dijke na anderhalve minuut al twee straffen gekregen. Toch lukte het met een vlot uitgevoerde arm-overstrekking de Kroatische te laten aftikken. Uiteindelijk ging ze naar huis met brons. De Française Marie Eve Gahie won het goud door in de finale Taimazova te verslaan en prolongeerde haar Europese titel.

Van Lieshout strandt in herkansing

Even daarvoor was het toernooi voor Van Lieshout al geëindigd, toen zij in haar herkansing met een waza-ari achterstand verloor van de Portugese Barbara Timo. Voor Van Lieshout, nummer zestien van de wereld, begon de dag nog goed toen zij de Servische Jovana Buncic (waza-ari in golden score) en de Kroatische Iva Oberan (houdgreep) versloeg.

Tegen de Israëlische Gili Sharir had Van Lieshout het lastig. Na drie straffen verloor ze de partij. En door de uitschakeling tegen Timo kreeg de 20-jarige Van Lieshout geen kans op het brons. De Israelische Sharir verloor in de klasse tot 63 kg de finale van de Slowaakse Andreja Leski.

Bekijk hieronder de reactie van Van Lieshout:

Van Lieshout na verlies in herkansing op EK: 'Nu volle bak richting Tokio'

Voor de 27-jarige De Wit waren de EK snel voorbij. De mondiale nummer vijftien verloor van de Oostenrijker Wachid Borchashvili. Na ruim drie minuten in de golden score werd de Nederlander uitgeput vol op zijn rug geworpen: ippon. Vedat Albayrak uit Turkije won in die klasse -81 kg het goud.

Voor Kim Polling duurden de EK in Frankrijk ook slechts één partij. In de klasse tot 70 kilogram verloor de Nederlandse in de golden score van Miriam Butkereit uit Duitsland. Twintig seconden in de extra tijd, toen de Duitse twee straffen had staan en Polling één, werd Polling op haar zij geworpen: waza-ari.

Bekijk hier de reacties van Polling en De Wit:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl