NOS SportAangepast

Olympisch lot Nederlandse judoploeg hangt van Cornelisse en Beurskens af

Cornelisse en Beurskens judoën op EK voor hele Nederlandse ploeg

Alle Nederlandse judoka's op de EK in Montpellier kijken de komende dagen met een schuin oog naar Pleuni Cornelisse en Julie Beurskens. Het hangt de komende tijd namelijk van de twee vrouwen in de categorie tot 57 kilogram af of Nederland kan deelnemen aan de teamwedstrijd op de Olympische Spelen in Parijs.

"Er zit een stemmetje achterin je hoofd dat zegt dat je op de EK ook moet presteren voor de hele ploeg", zegt Cornelisse over de dubbele last.

Ook Beurskens beseft dat ze op de EK, waar veel punten te behalen zijn voor de wereldranglijst, niet alleen voor zichzelf judoot. "Voor Nederland is het belangrijk dat er een '57'er' staat. Anders kan het team helemaal niet meedoen."

Vijfde in Tokio

De gemengde teamwedstrijd is een relatief nieuw olympisch onderdeel. Bij de eerste editie op de Spelen in Tokio eindigden de drie mannen en drie vrouwen van Nederland als vijfde, na een nederlaag tegen Duitsland in de strijd om brons.

Om komende zomer in Parijs voor een herkansing te gaan, is het nodig dat een Nederlandse vrouw in de categorie tot 57 kilogram zich kwalificeert. Om aan de landenwedstrijd deel te mogen nemen, moet in elk van de zes gewichtsklassen - drie bij de mannen, drie bij de vrouwen - iemand zich individueel hebben geplaatst. Daarvoor is de positie op de wereldranglijst van groot belang.

Cornelisse staat er goed voor

Traditioneel is het voor Nederlandse vrouwen lastig zich te kwalificeren bij de lichtgewichten. In vijf van de zes klassen is dit inmiddels gebeurd, de 24-jarige Cornelisse heeft de beste papieren in de nog openstaande categorie tot 57 kilogram. Zij staat momenteel op de 24ste plek van de wereldranglijst, wat in juni zou volstaan voor een olympisch ticket. Beurskens is de nummer 45.

  • ANP
    Pleuni Cornelisse
  • ANP
    Julie Beurskens

Cornelisse won dit jaar al de Grand Slam van Oostenrijk. "Daar heb ik echt van goede mensen gewonnen. Ik heb laten zien dat ik het kan", zegt ze vol vertrouwen. "Ik sta er goed voor. Het is nu punten binnenhalen en goed presteren."

Beurskens is pas 19 jaar en doet voor het eerst mee aan de EK bij de senioren. Vorig jaar werd ze Europees kampioen junioren. "Ik vind het vet dat ik nu al geselecteerd ben voor de EK. Maar als ik straks op de mat sta, is het niet anders dan elk ander toernooi", kijkt ze nuchter vooruit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl