Luuc van Opzeeland won al zijn races op de eerste dag van de WK windfoilen bij Lanzarote.
NOS Sport

Wereldkampioen Van Opzeeland beleeft droomstart bij WK windfoilen, domper Badloe

Regerend wereldkampioen Luuc van Opzeeland is uitstekend begonnen aan de WK in de nieuwe olympische iQFoil-klasse op Lanzarote. De 24-jarige Nederlander won alle vier zijn slalomraces van dinsdag en gaat derhalve aan de leiding.

Kiran Badloe, de laatste olympisch kampioen in het oude windsurfen, kende een belabberde start en is pas 23ste. Van Opzeeland en Badloe strijden om één ticket voor de Olympische Spelen in Parijs komende zomer.

Veel verschillende races

Bij het WK IQfoil wordt gevaren in drie verschillende wedstrijdformats: slalom, marathon en de olympische race. Nadat de eerste dag van de WK in het water was gevallen, stond er dinsdag wel voldoende wind rond de Canarische Eilanden om vier slalomraces af te werken.

Vanwege het grote deelnemersveld zijn de zeilers sowieso in twee groepen opgedeeld (geel en blauw), Bij de slalom werden die groepen ook nog in drie races verdeeld, waardoor Van Opzeeland - die vorig jaar in Den Haag wereldkampioen werd en afgelopen december ook al de beste was bij een wedstrijd in Lanzarote - de leiding na de eerste dag nog moet delen met de Duitser Sebastian Kördel en de Nieuw-Zeelander Joshua Armit.

Kiran Badloe

Kördel en Armit wonnen drie van hun vier slalomraces en omdat elke zeiler aan het einde van de week de drie slechtste resultaten mag schrappen, staan zij op gelijke hoogte met Van Opzeeland.

Badloe worstelt

Kiran Badloe, de olympisch kampioen in de 'oude' RS:X-klasse, beleefde juist een beroerde eerste dag. Na twee tweede plaatsen eindigde Badloe in zijn derde race pas als negende. Zijn vierde race was al voorbij voor die goed en wel begonnen was.

Badloe maakte een valse start en werd gediskwalificeerd. Aangenomen dat dat resultaat geschrapt zal worden

waardoor hij nu al 23 punten achter zijn naam kreeg. "De slalom is een wat kortere race, het duurt slechts drie minuten", vertelde Badloe eerder deze week over de moeilijke timing bij de start van de slalom.

"Dat geeft heel weinig mogelijkheden om mensen in te halen. De start is daarom des te meer van belang."

Badloe strijdt vol vertrouwen met 'supergoede' Van Opzeeland voor ticket Spelen

"We komen haaks op de startlijn aanvaren en moeten precies op het toetersignaal onze denkbeeldige startlijn passeren op onze maximale snelheid. Dat is gewoon heel erg puzzelen."

Ook Huig Jan Tak kreeg een BDF (Black Flag Disqualification) op zijn conto en staat na de eerste dag 25ste, twee plekken achter Badloe.

Bij de vrouwen werden op dinsdag al vijf races gevaren. De Britse Emma Wilson gaat aan de leiding: zij won vier van haar vijf races en werd een keer derde. Sara Wennekes is de beste Nederlandse op de negende plaats.

Het WK in de iQFoil-klasse duurt tot en met 3 februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl