Kiran Badloe
NOS Sport

Badloe klaar voor strijd om olympisch ticket, Van Opzeeland voelt geen druk

Bij de WK iQfoil op Lanzarote staat er voor de Nederlandse surfers deze week niet alleen een wereldtitel op het spel, het gaat vooral om de strijd om een olympisch ticket. Kiran Badloe moet na een teleurstellend verlopen WK in Scheveningen, afgelopen augustus, in de achtervolging op regerend wereldkampioen Luuc van Opzeeland.

De 29-jarige Badloe, olympisch kampioen RS:X, moest de WK in eigen land een half jaar geleden vroegtijdig verlaten, nadat zijn foil was gebroken. Daardoor haalde hij bij het eerste toernooi dat meetelde voor olympische kwalificatie geen punten, terwijl concurrent Van Opzeeland de wereldtitel veroverde.

"Ik ga deze WK in als een alles-of-niets-moment", aldus Badloe. "Voor mij is het nu een kwestie van zo veel mogelijk punten halen, zo hoog mogelijk eindigen om de race nog door te trekken naar de wereldbekerwedstrijden in Palma de Mallorca."

Badloe voelt zich goed. Tijdens de aanloop naar de vorige WK was hij voortdurend geblesseerd, maar deze keer heeft hij een betere voorbereiding achter de rug.

En dat is "voor het eerst in lange tijd", volgens Badloe. "Ik heb alles op alles gezet om hier nu te staan. Ik voel me fit, gezond en sterk en ben klaar voor de strijd. Dat geeft me vertrouwen en maakt me ook wel gretig."

Badloe strijdt vol vertrouwen met 'supergoede' Van Opzeeland voor ticket Spelen

Maar ook zijn concurrent Van Opzeeland voelt zich sterk. "Fysiek ben ik fitter dan ooit. Ik heb een betere conditie gekregen, mijn inhoud is veel groter geworden. Maar ook vaartechnisch heb ik stappen gemaakt. Ik ben wel iets behendiger geworden."

Slalomraces

De strijd om de WK-medailles wordt beslist met slalomraces, een format dat nog niet lang bestaat. En met die slalomraces had zowel Badloe als Van Opzeeland in het begin wat moeite.

Badloe: "Het is een wat kortere race, het duurt slechts drie minuten. Dat geeft heel weinig mogelijkheden om mensen in te halen. De start is daarom des te meer van belang", legt hij uit. "We komen haaks op de startlijn aanvaren en moeten precies op het toetersignaal onze denkbeeldige startlijn passeren op onze maximale snelheid. Dat is gewoon heel erg puzzelen."

Luuc van Opzeeland na het winnen van het WK in Scheveningen

Van Opzeeland vertelt dat bij de beslissende slalomraces "alles bij elkaar" komt. "Het is een enorm stressvol moment. Je hebt vijf dagen hard geracet en dan in drie minuten wordt er besloten wie wint. Het is bijna een andere sport, daar komt echt wel even wat bij kijken. Maar ik denk dat we dat nu onder de knie hebben."

De 24-jarige Van Opzeeland staat op pole position voor de Olympische Spelen, waar voor Nederland slechts één iQfoiler naartoe mag, maar hij voelt niet veel druk. "Die andere jongens (ook Huig-Jan Tak dingt nog mee naar een ticket, red.) moeten de sterren van de hemel varen om het me lastig te maken. En ik moet zelf slecht gaan varen. Dat heb ik niet op de planning staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl