Luuc van Opzeeland
NOS Sport

Foiler Van Opzeeland trekt eigen plan bij WK: 'Niet iedereen gaat even lekker met elkaar'

Terwijl de wereldkampioenschappen zeilen voor de kust van Scheveningen in volle gang zijn, vertoont de Nederlandse selectie met foilers haarscheurtjes.

Luuc van Opzeeland, eerste in het klassement na acht van de twintig races op de nieuwe olympische discipline, is uit de trainingsgroep van de Nieuw-Zeelandse coach Aaron McIntosh gestapt, waar ook Kiran Badloe in zit. Van Opzeeland vindt dat hij "niet past in het concept". Hij vaart nog wel onder de auspiciën van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond, maar trekt zijn eigen plan.

Combinatie atleet-coach

"De combinatie atleet-coach is heel belangrijk om het te laten werken", zegt de 21-jarige Van Opzeeland, die vorig jaar bij de WK zilver won op het nieuwe zeilonderdeel dat officieel de iOFoil heet, de opvolger van de RSX-plank waarmee Dorian van Rijsselberghe en Badloe olympisch kampioen werden.

"Dit is niet de juiste setting voor mij. Het is jammer. In het begin was het allemaal heel leuk, maar ik voel me hier veel beter onder."

Foiler Van Opzeeland trekt eigen plan bij WK: 'Dit is niet de juiste setting voor mij'

Voor Badloe (28) is het even wennen. Hij vormde in het verleden een twee-eenheid met Van Rijsselberghe. Door samen te trainen en op te trekken maakten de twee Nederlandse windsurfers elkaar beter, daarbij tot grote hoogten gestuwd door hun coach McIntosh. Met Van Opzeeland is die klik er blijkbaar niet.

"Niet iedereen gaat even lekker met elkaar", reageert Badloe. "Waar Dorian en ik ontzettend veel geluk hadden dat we perfect op elkaar aansloten en daardoor supergoeie vrienden konden worden, ligt dat nu anders. Omdat we allemaal voor één Olympisch ticket strijden, kan dat soms voor frictie zorgen."

Drie mensen verspreid

Badloe en Huig-Jan Tak worden in Scheveningen nog steeds door Aron McIntosh begeleid. Badloe: "Zo zijn er nu als het ware drie mensen verspreid over twee ploegen die aan het strijden zijn voor dat ene ticket. Dat is een andere samenstelling dan we voorheen kenden. Wat Dorian en ik hadden was uniek. Nu ga je terug naar een normale manier van topsport bedrijven en dat is ook prima."

Voorlopig heeft Van Opzeeland het gelijk aan zijn zijde. Hij vaart bij de WK tot nu toe uitstekende uitslagen en voert het tussenklassement aan, terwijl de namen van Tak (35ste) en Badloe (48ste) pas in de lagere regionen zijn terug te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl