Klopp op de persconferentie waar hij zijn aanstaande vertrek toelicht
NOS Voetbal

Jaar pauze voor Klopp na vertrek bij Liverpool: 'Ik zal nooit meer Engelse club coachen'

Jürgen Klopp zal het komende jaar geen andere club of een landenteam gaan coachen. Dat zei de Duitse trainer op een persconferentie waar hij zijn aanstaande vertrek bij Liverpool toelichtte.

In Engeland zal Klopp sowieso niet meer terugkeren uit loyaliteit met Liverpool, de club die hij negen jaar diende. "Ik ga geen andere Engelse club coachen, dat kan ik beloven. Zelfs niet als ik niets meer te eten heb."

Eerder op de dag maakte Liverpool bekend dat Klopp aan het einde van het seizoen vertrekt. De 56-jarige coach tekende in april 2022 nog een contract tot de zomer van 2026.

Liverpool-fans willen Alonso als opvolger Klopp, Spanjaard houdt zich op de vlakte

"Toen ik dat contract tekende, dacht ik dat ik het zou uitdienen, daar was ik 100 procent van overtuigd. Maar ik heb onderschat dat mijn energieniveau niet oneindig is. Dat is het wel altijd geweest, maar nu niet meer."

"Met alle verantwoordelijkheden die je bij deze baan hebt, moet je altijd op je best zijn", lichtte Klopp toe. "Deze club, vooral vanwege het team wat we hebben, heeft een manager nodig die op zijn top is. Als ik dat niet meer kan zijn, dan moet ik dat zeggen."

Opgelucht

Klopp had Liverpool sinds 2015 onder zijn hoede en leidde de ploeg naar zeven prijzen, waaronder de Champions League (2019) en het landskampioenschap (2020). Hij leidde de club terug naar de nationale en internationale top. Liverpool was 29 jaar lang geen kampioen geworden.

Jürgen Klopp met de Champions League-trofee

De bekendmaking van zijn aanstaande vertrek voelde voor Klopp niet als een van opluchting. "Ik was al opgelucht toen ik de beslissing had genomen. Vandaag heb ik gemengde gevoelens, maar het is niet zo emotioneel als wanneer het ten einde er echt is."

"De belangrijke dingen die ik moest doen was het vertellen aan de eigenaren, supporters en aan de spelers. De reactie van de spelers was goed."

Liverpool is momenteel koploper in de Premier League, met vijf punten meer dan Manchester City, dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft. Bovendien is de ploeg nog actief in de FA Cup, League Cup en de Europa League. "Er zijn nog veel dingen te doen voor het einde van het seizoen, en daar ga ik vol voor. Er zijn nu niet veel emoties. Toen ik het de afgelopen dagen aan mensen vertelden waren er wat tranen, maar dat is normaal als je zo lang samen bent."

"Het is het juiste om te doen, op het juiste moment. De club heeft tijd nodig om de toekomst te plannen, terwijl we werken in het heden."

Beter achterlaten

Liverpool-CEO Billy Hogan vindt het moeilijk om in woorden te beschrijven hoe belangrijk Klopp was. "Toen Jürgen in 2015 instapte sprak hij over dat hij de club beter wilde achterlaten dan hoe hij begon. Als je kijkt naar waar we nu staan, is er geen twijfel dat dit gelukt is."

"Zijn vertrek is verdrietig nieuws en ik weet zeker dat de fans dit ook zo zien. De eerste keer dat we er over gepraat hebben, zag ik dat hij comfortabel met zijn beslissing was. Als een vriend en collega tot zo'n beslissing komt, moet je die respecteren."

Bekijk hier hoe trainers Peter Bosz (PSV) en Arne Slot (Feyenoord) reageerden op het vertrek van Klopp:

Klopp ging ook in op zijn staf, onder wie de Nederlandse assistent-trainer Pepijn Lijnders, die eveneens zal vertrekken. "Ik zal een pauze nemen, maar de andere jongens zijn er klaar voor om door te gaan. De impact die ze de afgelopen jaren heeft gehad, vooral Pep, is uniek."

"Ik moet hem dankbaar zijn. Hij gaf me zo veel nieuwe visies en hielp me te ontwikkelen." Lijnders wil zelf als hoofdtrainer aan de slag gaan.

"Ze zullen er allemaal voor gaan en ik zal ze steunen en volgen. Ik ga er van genieten, want er is een hoop om van ze te verwachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl