NOS WielrennenAangepast

Kool stunt met zilver bij EK baan, Havik en Van Schip teleurstellend achtste

Kool grijpt verrassend zilver op kilometer bij EK baan

Daan Kool heeft bij de EK baanwielrennen in Apeldoorn verrassend een zilveren medaille op de kilometer veroverd. De 22-jarige Zevenhovenaar zette in de kwalificatie in de middag nog de vierde tijd neer, maar spurtte in de finale vanavond naar de tweede plaats. De Italiaan Matteo Bianchi werd Europees kampioen.

Bij het olympische onderdeel koppelkoers, ook wel madison genoemd, begonnen Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip als een van de favorieten aan de race, maar de regerend wereldkampioenen (en Europees kampioenen van 2021) stelden met een achtste plaats teleur. Het goud ging naar Duitsland, voor Frankrijk en Denemarken.

Bij de kilometer tijdrit was Kool met een tijd van 1.00,426 met nog drie renners te gaan de snelste in de finale. De Duitser Maximilian Dornbach en de Engelsman Joseph Truman beten zich op deze tijd stuk, waarna alleen slotrenner Bianchi sneller was met 1.00,272.

'Podium was droom, zilver ongelooflijk'

"Tweede worden is niet winnen, maar wel geweldig", zei Kool na afloop. "Ik ben boven mezelf uitgestegen. Het podium was een droom, zilver is ongelooflijk."

Kool wil de komende jaren nog stappen maken en dan? "In Nederland hebben we natuurlijk de grote drie hebben met Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. Ik hoop dat we de grote vier krijgen met Daan Kool erbij. Ik heb laten zien dat ik eraan kom."

  • ANP
    Daan Kool

Bij afwezigheid van titelverdediger en regerend wereldkampioen Jeffrey Hoogland, die bij de EK andere prioriteiten heeft, was het een spannende strijd om de prijzen. Achter Bianchi en Kool pakte de Fransman Melvin Landerneau (1.00,472) het brons. Tijmen van Loon werd in 1.01,776 zevende.

Havik baalt: 'Dom, waardeloos, dat mag gezegd worden'

Na het prachtige goud bij de WK in Glasgow vorig jaar augustus waren de verwachtingen van Havik en Van Schip in het Omnisport in Apeldoorn hooggespannen. De twee deden nog wel enige tijd mee om de medailles, maar kwamen er in het slotgedeelte van de koppelkoers niet meer aan te pas.

Op driekwart van de race pakten zes duo's een ronde voorsprong (20 punten extra) en daar zat Nederland niet bij, Havik en Van Schip zakten daardoor naar de achtste plaats en waren kansloos voor het podium. De twee sprokkelden in totaal 18 punten bij elkaar.

"Dit is gewoon dom", reageerde Havik na afloop. "We hebben gewoon de slag gemist. Waardeloos. Dat mag gezegd worden. Hiervan moeten we leren. We zijn wereldkampioen, dus we kunnen het wel. De les? Van eigen kracht uitgaan en niet bang zijn om moe te worden."

De Duitsers Roger Kluge en Theo Reinhardt veroverden met 64 punten hun derde EK-goud op rij door in de eindsprint de Fransen Thomas Boudat/Donavan Grondin (60 punten) voor te blijven. De Denen Michael Mørkøv en Theodor Storm (50 punten) werden derde.

Van de Wouw uitgeschakeld door titelverdedigster, Van Belle twaalfde

Hetty van de Wouw werd in de kwartfinales van de sprint voor vrouwen uitgeschakeld. Ze verloor van de Duitse Lea Sophie Friedrich. In de eerste heat zag Van de Wouw de regerend kampioene in de laatste bocht via de buitenkant voorbijkomen en ook de tweede heat verloor ze, weliswaar nipt (+0,014).

Eerder strandde Steffie van der Peet al in de achtste finales na verlies tegen de Française Taky Marie-Divine Kouamé. Van de Wouw en Van der Peet pakten woensdag op de openingsdag het brons op de teamsprint.

"Het voelde alsof ik dichtbij was", zei Van de Wouw. "We zijn redelijk aan elkaar gewaagd, maar zij heeft meer ervaring en is daarom mentaal ook verder. Ze kent zichzelf misschien beter."

Van de Wouw na uitschakeling: 'Voelde alsof ik dichtbij was'

Op de scratch, het niet-olympische nummer waarbij een groep rensters 10 kilometer (40 rondes) aflegt, werd de pas 19-jarige debutante Lisa van Belle twaalfde. Het goud was voor de Française Clara Copponi, de 19-jarige Belgische Lani Wittevrongel stuntte met zilver en de Italiaanse Martina Fidanza werd derde.

De vrouwen maakten er een uiterst trage wedstrijd van, waarin niemand probeerde een ronde voorsprong te pakken. Pas drie ronden voor het eind ging het gas open. Van Belle raakte achterin het peloton verzeild en kwam daar niet meer weg.

In de laatste van de veertig rondjes demarreerde Copponi en zo won de Française, na tal van zilveren en bronzen WK- en EK- medailles op de ploegenachtervolging en de madison, eindelijk goud. Ze stond tot tranen geroerd op het hoogste schavot van het podium bij de huldiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl