Nederlandse handballers winnen eerste poulewedstrijd op EK van Georgië

EK handbal: bekijk hier de samenvatting Nederland - Georgië

Nederland heeft op het EK handbal in Duitsland de eerste poulewedstrijd tegen Georgië gewonnen met 34-29. Aanvallend was Oranje indrukwekkend, maar verdedigend schoot de ploeg regelmatig tekort. Dani Baijens speelde een belangrijke rol, de sterspeler van HSV Hamburg maakte zeven treffers, terwijl Rutger ten Velde en Niels Versteijnen er elk vijf op hun naam brachten.

Zweden, de grootste concurrent uit groep E, komt later op de avond in actie tegen Bosnië en Herzegovina. De eerste twee ploegen van de poule plaatsen zich voor de hoofdronde.

De Nederlandse mannen schoten als een raket uit de startblokken in hun openingswedstrijd. Binnen zes minuten liep het team uit naar een 4-0 voorsprong, waarna Georgië prompt een time-out aanvroeg. Na het moment wist de Georgische ploeg terug te komen tot 6-3.

Georgië geeft niet op

De hoge snelheid van het Nederlandse spel bleef echter een uitdaging voor de verdediging van Georgië en binnen het eerste kwartier kwam het op een 9-5 voorsprong. Ondanks de overmacht slaagde Oranje er niet in om de tegenstander volledig uit de wedstrijd te spelen.

Georgië kwam dichterbij tot 11-8, waardoor het team hoop kon koesteren op een positief resultaat. De eerste tijdstraf werd uitgedeeld aan verdediger Robin Schoenaker, die zijn tegenstander in de cirkel ten val bracht. Desondanks kon Georgië niet profiteren en Nederland breidde gestaag de voorsprong uit.

Keeper Ravensbergen was met reddingen en een goal belangrijk voor Nederland

Hoewel de dekking hier en daar kwetsbaar bleef, slaagde keeper Bart Ravensbergen erin om Oranje met een fraaie goal vanuit zijn eigen doel een comfortabele voorsprong de rust in te sturen: 19-12.

Na de pauze leek het alsof Georgië met een knap offensief begon. De Nederlandse verdediging werd eenvoudig omzeild, waardoor de voorsprong werd verkleind tot 21-16.

De ploeg van bondscoach Staffan Olsson leek wakker geschud en nam de controle over met krachtig aanvallend spel. Toch was Georgië in het slot nog vaak trefzeker, waardoor het nog 34-29 werd.