NOS Voetbal

Nederlands getint Indonesisch elftal roept op tot eenheid: 'Stop met vergelijken'

Het Indonesische voetbalelftal doet deze maand met meerdere in Nederland geboren spelers mee aan de Azië Cup. Zij zijn door een naturalisatieproces gegaan en dus speelgerechtigd voor Timnas (Tim Nasional).

In het meer dan voetbalgekke Indonesië zijn veel mensen blij met de kwaliteitsimpuls die de genaturaliseerde voetballers brengen. Maar als er wordt verloren en het minder gaat, richt de kritiek zich ook juist op hen. Zo ook deze week na een met 0-4 verloren oefenduel met Libië.

Oproep

Met een samen afgestemde post op X reageert de selectie op die teneur. Alle internationals uit de voorselectie hebben een bericht geplaatst waarin ze oproepen tot eenheid. Bij de selectie zitten vijf in Nederland geboren voetballers.

"Laten we stoppen met het vergelijken van lokale spelers en genaturaliseerde spelers", staat daarin. "We zijn hier allemaal één familie met één droom, namelijk het beste bieden voor het nationale team en het Indonesische volk."

De in Nederland geboren spelers zijn Marc Klok (Persib Bandung), Ivar Jenner (Jong FC Utrecht), Rafael Struick (ADO Den Haag), Shayne Pattynama (Viking) en Justin Hubner (Wolverhampton Wanderers).

Zeker Hubner, die tegen Libië met een fout een tegengoal inleidde, kreeg het deze week op sociale media hevig te verduren. De discussie over genaturaliseerde spelers barstte daarmee weer los. Sommige Indonesische voetbalfans pleitten voor meer lokale spelers, die zijn geboren in Indonesië en spelen in de nationale competitie.

Eed van trouw

De vijf Nederlanders doorliepen het Indonesische proces van naturalisasi. Ze legden een eed van trouw af aan de Indonesische vlag. Jenner, Hubner, Pattynama en Struick hebben hun roots in het land, terwijl Klok er een succesvol bestaan in het lokale clubvoetbal opbouwde.

"Het maakt niet uit waar we vandaan komen, want we zijn altijd verenigd, zowel op als buiten het veld. Als ons team verliest, voelen we dat allemaal, En als het team wint, is het een overwinning voor ons allemaal", staat in de gezamenlijke verklaring.

Vanmiddag om 13.30 uur volgt een herkansing tegen Libië, waarna volgende week nog tegen Iran wordt geoefend. Op 15 januari begint de Azië Cup voor Indonesië met een wedstrijd tegen Irak. Daarna wachten groepsduels met Japan en Vietnam.

Onlangs voltooiden met Thom Haye (sc Heerenveen) en Jay Idzes (Venezia) nog twee Nederlanders het naturalisatieproces. De Azië Cup kwam voor het tweetal net te vroeg.

Op maandag 15 januari blikken we uitgebreider vooruit op het avontuur van Indonesië in de Azië Cup.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl