Mathieu van der Poel is ook in 2024 ongenaakbaar in het veld en wint in Baal zijn achtste veldrit op rij dit seizoen.
NOS WielrennenAangepast

Van der Poel boekt twee dagen na spuugincident achtste zege op rij, ook Van Empel wint

Mathieu van der Poel is en blijft buitencategorie in het veldrijden. Met grote overmacht boekte hij op Nieuwjaarsdag op een loodzwaar parcours van de Grote Prijs Sven Nys in het Belgische Baal zijn achtste overwinning op rij.

Bij de vrouwen won Fem van Empel. Na in Hulst en Gavere verslagen te zijn, trok de wereldkampioene in Baal bij de eerste cross van het nieuwe jaar aan het langste eind in een wedstrijd die meetelt om de X2O-trofee.

Geen gespuug

Zaterdag in het Zeeuwse Hulst kende Van der Poel al geen genade met zijn tegenstanders, maar ging het achteraf vooral over het 'spuugincident'. De wereldkampioen spuugde naar een toeschouwer die hem continu verbaal belaagde. In Baal deden zich geen vervelende situaties voor.

Al vanaf de start ging Van der Poel er vandoor en uiteraard kreeg hij concurrent Wout van Aert met zich mee. Pim Ronhaar kon niet meteen mee, maar wist later wel aan te sluiten bij de twee giganten in de wielersport.

Er was er alleen één de sterkste: Van der Poel. Binnen de kortste keren had hij meer dan een minuut te pakken op concurrent Van Aert, die uiteindelijk op bijna twee minuten finishte van Van der Poel en die de strijd om de tweede plaats won van Ronhaar.

Mathieu van der Poel en Wout van Aert zoeken een weg door het slijk in Baal.

Uiteindelijk was Van der Poel 1 minuut en 55 seconden eerder over de streep dan nummer twee Van Aert. Dat is de grootste marge in zijn 157 professionele veldritzeges tot nu toe.

Van Empel

Bij de vrouwen was Van Empel de beste. Door een knieblessure zag ze tijdens de kerstcross in Gavere haar zegereeks van elf overwinningen op rij beëindigd worden. Puck Pieterse klopte haar daar en afgelopen zaterdag gebeurde dat in Hulst opnieuw. Tussendoor won Van Empel nog wel een wedstrijd in Zolder.

Een voordeel voor de Brabantse was dat Pieterse de cross in Baal oversloeg, net als Ceylin del Carmen Alvarado.

Fem van Empel wint het modderfestijn op nieuwjaarsdag in Baal.

Daarmee lag de weg voor Van Empel naar het hoogste schavot open, maar ze kreeg vanaf ronde één stevige concurrentie van landgenote Lucinda Brand. Samen gingen ze ervandoor en hadden ze binnen een ronde ook al een voorsprong van meer dan een minuut.

Pas in de laatste ronde kon Van Empel, die ook nog herstellende was van een verkoudheid, wegrijden bij Brand. Op het zompige parcours in België wist ze zo wederom als eerste over de streep te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl