NOS Wielrennen

Van der Poel ook in Gavere klasse apart met vierde zege van deze winter

Van der Poel geeft concurrentie het nakijken bij kerstcross in Gavere

Mathieu van der Poel heeft ook de vierde veldrit waarin hij deze winter aan de start verscheen weten te winnen. De Sportman van het Jaar liet in het Belgische Gavere de concurrentie ruim achter zich.

De volledige wereldtop deed mee aan de kerstcross. Wout van Aert kon het tempo van zijn rivaal al in de eerste ronde niet bijbenen en moest genoegen nemen met de tweede plaats. De Brit Tom Pidcock werd derde, voor de Nederlanders Joris Nieuwenhuis en Lars van der Haar.

Van der Poel en Van Aert moesten allebei op de tweede startrij beginnen, omdat ze deze winter nog weinig veldritten hebben gereden. Van der Haar, die wel hoog staat in het wereldbekerklassement, nam de leiding.

Halverwege de eerste ronde werd Van der Haar gepasseerd door eerst Van der Poel en even later ook Van Aert. Pidcock, de derde grote naam in Gavere, kende een slechte start en moest zich vanaf de 25ste plek en weg naar voren banen.

Onoplettende achterblijver

Aan het einde van de eerste ronde had Van der Poel acht seconden voorsprong op zijn eeuwige rivaal Van Aert. Daarachter reden Van der Haar en Nieuwenhuis.

Na drie rondes was de voorsprong van Van der Poel al opgelopen tot ruim een halve minuut. De wereldkampioen reed onbedreigd naar de zege, al moest hij nog wel de onoplettende achterblijver Felipe Nystrom Spencer aan de kant duwen toen hij de Costa Ricaan op een ronde achterstand zette.

Van Aert kon het zijn concurrent Van der Poel niet moeilijk maken

In de vijfde van de zeven rondes kon Van der Poel zich ook een kleine valpartij veroorloven. De voorsprong van de wereldkampioen op de rest van het veld was ruim genoeg.

36 seconden voor Van Aert kwam Van der Poel juichend over de streep. Pidcock had Nieuwenhuis en Van der Haar in de laatste ronde nog ingehaald en bekroonde zijn inhaalrace met de derde plaats.

Nog drie crosses in 2023

Dit jaar staan er voor Van der Poel nog drie crosses op het programma. Donderdag en vrijdag in België (Diegem en Loenhout) en zaterdag in het Zeeuwse Hulst.

In januari wil Van der Poel nog zes veldritten rijden, voordat hij op 4 februari in Tsjechië zijn wereldtitel verdedigt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl