Kay Huisman, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer vieren de overwinning in de gemengde estafette van Seoul.
NOS Schaatsen

Vallen (in laatste bocht) en toch winnen: shorttrackgoud op aflossing, brons Velzeboer

Zuid-Koreaanse shorttrackers versla je niet zomaar. En als je de Zuid-Koreanen kunt verslaan in Seoul, het shorttrackmekka van de wereld, dan telt dat dubbel. Maar dan zul je wel moeten strijden om elke centimeter, want voor eigen publiek geven ze niets cadeau.

Dat bleek vandaag in de finale van de gemengde aflossing bij de wereldbekerwedstrijden in de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Vrijwel de hele race was gedomineerd door de Nederlandse shorttrackers, met Xandra Velzeboer, Selma Poutsma, Teun Boer en Jens van 't Wout.

Van 't Wout mocht het afmaken, maar kreeg het in de laatste bocht aan de stok met thuisrijder Park Ji-won. Geen van beiden wilde van wijken weten en dus schoven ze innig verstrengeld op volle snelheid in de boarding.

Struikelen in het zicht van de finish, heet dat. Toch kwam het goed. Na lang beraad besloot de jury namelijk dat de finale over moest, maar dan zonder de Zuid-Koreanen die verantwoordelijk werden gehouden voor de schuiver.

  • AFP
    Jens van 't Wout kwam in de laatste bocht van de finale van de gemengde achtervolging ten val, maar mag uiteindelijk toch juichen.

Van 't Wout gebruikte de tijd om zijn schaatsen te laten repareren, bondscoach Niels Kerstholt om een wissel door te voeren (Kay Huisman voor Boer) en de anderen om op adem te komen.

Vervolgens kwam het Nederlandse kwartet geen moment meer in problemen en won voor de tweede keer in een week de gemengde aflossing. Italië werd tweede, voor de Verenigde Staten.

Maar ook die tweede finale kreeg een opmerkelijk staartje. De VS werden namelijk gediskwalificeerd en zo leek deze editie te eindigen zonder winnaars van het brons. De jury besloot echter dat de VS en Zuid-Korea het brons zouden delen, omdat hun overtredingen weliswaar in twee verschillende finales begaan werden, maar toch gelijkaardig waren.

Brons Velzeboer op 1.000 meter

Voor Xandra Velzeboer betekende dat haar tweede medaille van de dag. Op de 1.000 meter schaatste ze tot de slotronde aan de leiding, maar toen ging het kaarsje langzaam uit bij de specialiste op de 500 meter en werd ze voorbijgestoken door de Belgische Hanne Desmet en de Amerikaanse Kristin Santos-Griswold.

  • NOS
    Xandra Velzeboer voor de start van de finale op de 1.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Seoul.

De overwinning was voor de Desmet, die Santos knap wist af te houden. Velzeboer moest genoegen nemen met het brons.

Verjaardagscadeautje Van Oorschot

Diede van Oorschot schonk zichzelf een fraai verjaardagscadeau met haar eerste finaleplaats in de wereldbeker. In de halve finale op de 1.500 meter profiteerde de maandag 20 jaar geworden Utrechtse van een valpartij van de Zuid-Koreaanse Park en de diskwalificatie van de Italiaanse winnares Arianna Sighel.

Ook een actie van Van Oorschot werd onderzocht, maar zij ging vrijuit.

Van Oorschot geniet van eerste wereldbekerfinale, maar kan geen rol spelen

Tussen de grote vrouwen in de finale ging het nog wat te hard. Kim Gil-li, leidster in de wereldbekerstand, bracht het thuispubliek op de banken met haar derde zege op deze afstand (en haar vierde in totaal) dit seizoen. De Amerikaanse Corinne Stoddard werd tweede, voor de Chinese Gong Li.

"Of dit een uitgesteld verjaardagscadeau is weet ik niet. Maar als dat zo is, is het wel een heel leuk verjaardagscadeau", liet Van Oorschot na afloop weten aan de NOS. "De A-finale halen, was voor mij al een verassing. Ik was ook niet echt zenuwachtig, had er vooral veel zin in. Als je voor de camera voorgesteld wordt, dan voelt het wel echt als een grote finale. Dit smaakt zeker naar meer."

Valpartij Velzeboer

Michelle Velzeboer ging hard onderuit in de B-finale, kreeg daarbij een schaats tegen haar bovenbeen en kon daardoor niet meer in actie komen in de halve finales van de 3.000 meter aflossing later op de dag.

Michelle Velzeboer in de kreukels na een harde val in de halve finale van de 1.500 meter.

Mogelijk komt ze morgen wel in actie in de finale, want die werd door de Nederlandse vrouwen met de tweede plaats achter Canada veilig gesteld.

Van 't Wout vierde op 1.500 meter

Ook de mannen plaatsten zich voor de finale van de ploegaflossing. Nederland was Zuid-Korea de baas, zelfs zonder Jens van 't Wout. Die kreeg rust na een drukke dag, waarin hij ook de finale van de 1.500 meter betwistte.

Na een potje stuivertje wisselen kwamen thuisrijder Hwang Dae-heon en de Canadees Steven Dubois uiteindelijk beiden vallend over de finish.

  • NOS
    De finishfoto van de 1.00 meter voor mannen tussen de Zuid-Koreaan Hwang en de Canadees Dubois.

Uit de finishfoto bleek dat de Canadees daarbij als eerste over de streep kwam. Van 't Wout eindigde als vierde, achter een andere Canadees: Pascal Dion.

Op de 1.500 meter voor mannen was geen Nederlandse inbreng in de finale. Kay Huisman ging in een tumultueuze halve finale onderuit en ook Friso Emons - terug nadat hij vorige week in Peking met griep verstek moest laten gaan - sneuvelde in die fase.

Andere mannen heersen op 1.500 meter

Emons deed geen moment mee bij de besten en werd achteraf bovendien bestraft voor een ongeoorloofde actie. Huisman mocht wel de B-finale schaatsen en werd daarin derde, goed voor de elfde plek overall.

Voor Sjinkie Knegt, ingevlogen als vervanger van Melle van 't Wout, waren de kwartfinales het eindstation. Hij dolf het onderspit tegen de Oostenrijker Nico Andermann, die zelfs doorstootte naar zijn eerste finale ooit.

De strijd om het goud ging tussen andere mannen. Thuisrijder Park Ji-won was de Canadezen William Dandjinou en Felix Roussel te snel af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl