NOS Voetbal

Rvc Volendam botste continu met Smit: 'Niet te herstellen vertrouwensbreuk'

Rvc-voorzitter Veerman spreekt over 'oorlogssituatie' bij FC Volendam

De raad van commissarissen van FC Volendam heeft op een speciaal ingelaste persconferentie voor het eerst uitgebreid gereageerd op het ontslag van bestuursleden Jan Smit, Hans Bond, Gerben Matroos en Corn Veerman.

Volgens rvc-voorzitter Jaap Veerman is er sprake van een "niet te herstellen vertrouwensbreuk en een onoverbrugbaar verschil van inzicht in hoe FC Volendam geleid moet worden". Daarnaast is volgens hem het eigen vermogen binnen een jaar van 0 euro naar -3 miljoen euro gegaan.

Een ontslag kon daardoor niet uitblijven, vindt Veerman. "Donderdag was een treurige dag voor FC Volendam, voor de rvc en het bestuur."

De raad van commissarissen spreekt van een "oorlogssituatie" tussen de rvc en het bestuur onder leiding van Smit. Er zijn het afgelopen jaar meerdere confrontaties geweest, waarna het bestuur drie "gele kaarten", officiële waarschuwingen, heeft ontvangen van de rvc.

Leugenaar

Smit wil vooralsnog niet reageren op de woorden van Veerman. Hij zei eerder deze week dat er van de financiële cijfers, voorgeschoteld door de rvc, niets klopt. Volgens hem zou er juist een positief resultaat zijn.

Op X schreef hij het volgende: 'Ik word gedwongen te reageren in het openbaar. Ik snap ook dat dit voor veel mensen niet te begrijpen is. Echter laat ik me niet voor leugenaar uitmaken."

Het is alsof je 100.000 euro verdient, je vrouw 125.000 euro uitgeeft en vervolgens zegt: we zijn lid van de Postcode Loterij, de Vriendenloterij en de Staatsloterij, het komt wel goed.

Rvc-voorzitter Jaap Veerman

Veerman legde vandaag uit dat het bestuur, onder leiding van Smit, gokte op inkomsten en de kosten binnen de club te hoog liet oplopen. "Het kostenniveau van FC Volendam binnen één jaar paste niet bij de inkomsten die de club heeft. Dit was een potentieel heel gevaarlijke situatie. Er is niet alleen gegokt op inkomsten van eigen spelers, maar ook op doorverkooppercentage van andere spelers."

"Dat zijn transfers waar Volendam geen invloed op heeft, vertelt de voorzitter van de rvc. "Het is alsof je 100.000 euro verdient, je vrouw 125.000 euro uitgeeft en vervolgens zegt: we zijn lid van de Postcode Loterij, de Vriendenloterij en de Staatsloterij, het komt wel goed."

Het gaat om doorverkooppercentages bij transfers van Micky van de Ven, Derry Murkin en Carel Eiting.

'Continue strijd'

Volgens Veerman is er het afgelopen jaar niet goed leiding gegeven aan FC Volendam. "Daarnaast is er de laatste twaalf maanden een continue strijd geweest tussen het bestuur en de rvc."

Er waren meerdere botsingen. "In juni was er een keiharde confrontatie en toen hebben we het bestuur gewaarschuwd voor een ontslag. Toen hebben we ze een eerste gele kaart gegeven. In augustus volgde een tweede gele kaart, dat werd alleen geen rood omdat de voorzitter Jan Smit heet. Vervolgens hebben we in een periode van gewapende vrede gezeten."

Smit en consorten mochten dus blijven zitten vanwege de status van de rasvolendammer. Tot november, aldus Veerman. "Toen kregen we van het bestuur een presentatie over de hervorming van Volendam. Jan Smit opende de presentatie met de woorden: als de rvc niet akkoord gaat, stappen wij op."

Jan Smit maakte aan het begin van de week op zijn eigen sociale kanalen al bekend dat hij ontslagen zou worden.

De rvc wilde de nieuwe plannen ondersteunen, maar was op drie punten niet akkoord. De rvc wilde een onafhankelijke technisch directeur en een algemeen directeur aanstellen en een nieuwe rvc laten vormen op basis van competenties, niet op basis van het doorschuiven van personen binnen de club.

Om dat kenbaar te maken, belde Veerman met Smit. "Jan zei toen: het is nu oorlog. Het gevecht gaat nu echt beginnen. Ik wil jou nooit meer één op één spreken. Daarna was het einde gesprek."

Daaropvolgend besloot de rvc per brief de derde gele kaart te sturen. "Daar heeft het bestuur niet op gereageerd." Dat was voor het rvc het sein om het bestuur te ontslaan.

Noodzakelijk

De raad van commissarissen vindt zelf dat het ontslag van het bestuur een noodzakelijk besluit was. "Als we nu niks doen, dan was de oorlogssituatie doorgegaan. Dat is funest voor Volendam." Of de rvc zelf niet had moeten opstappen? "De toezichthouder moet toezicht blijven houden, dus die moet blijven zitten. Anders is het hek van de dam."

Veerman zegt dat de rvc nu zo snel mogelijk een nieuw bestuur gaat aanstellen. "Die zal de organisatie weer moeten neerzetten met een goed werkbare situatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl