Milos Veljkovic viert de 1-0 voor Servië in het EK-kwalificatieduel met Bulgarije

Servië krijgt het even benauwd, maar stelt EK-kwalificatie veilig

Servië is er komende zomer bij op het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland. De Serviërs hadden in groep G voldoende aan een moeizaam tot stand gekomen gelijkspel tegen hekkensluiter Bulgarije (2-2) voor plaatsing voor de eindronde.

Het is voor het eerst sinds 2000 dat Servië zich voor het EK heeft geplaatst. Het land, dat destijds onderdeel was van het voormalige Joegoslavië, haalde toen de kwartfinales, waarin Nederland met 6-1 te sterk was.

Niets aan de hand

Servië wist op voorhand dat een puntendeling tegen Bulgarije voldoende was voor kwalificatie. De thuisploeg zat dan ook op rozen in het Gradski-stadion in Leskovac toen verdediger Milos Veljkovic na zeventien minuten de score opende uit een corner van aanvoerder Dusan Tadic.

Naast de voormalig aanvaller van Ajax kregen ook voormalig eredivisiespelers Filip Djuricic, Filip Kostic en Nemanja Gudelj een basisplaats bij Servië.

Eindstand groep G

Toch kregen de Serviërs het in de tweede helft nog even benauwd toen Georgi Rusev en Kiril Despodov voor een verrassende Bulgaarse voorsprong zorgden. Srdjan Babic zorgde op aangeven van Tadic voor opluchting aan Servische kant met de gelijkmaker in de 82ste minuut.

Hongarije doet sportieve plicht

Het reeds gekwalificeerde Hongarije deed zijn sportieve plicht door Montenegro met 3-1 te verslaan in Boedapest. Slobodan Rubežic vulde de Montenegrijnse harten nog met hoop door voor rust de 0-1 te maken.

Halverwege de tweede helft keerde Liverpool-middenvelder Dominik Szoboszlai de zaak resoluut om met twee goals in twee minuten. Ádám Nagy vergrootte in blessuretijd de Hongaarse feestvreugde.

Door het resultaat is Hongarije groepswinnaar en eindigt Servië als tweede.

Dominik Szoboszlai (links) wordt gefeliciteerd door Ádám Nagy tijdens Hongarije-Montenegro