Berry van Peer
NOS Sport

Van Peer terug op podium dat hij in tranen verliet: 'Nu help ik bij darteritus'

  • Pepijn Schoemans

  • Pepijn Schoemans

Zes jaar geleden werd Berry van Peer bij de Grand Slam of Darts het gezicht van de aandoening darteritus. Nu is hij terug bij het evenement, een van de grootste PDC-toernooien.

De term darteritus klinkt enigszins gekscherend, maar voor spelers is dat het allerminst. "Je staat goed voorbereid op het podium, en ineens blokkeren je hersenen, je arm en krijg je je pijl niet meer weg."

Van Peer mocht in 2017 voor het eerst aantreden bij de Grand Slam of Darts. De man uit Roosendaal kende een sterk jaar, maar zijn darteritus kwam toen al opzetten.

"Een aantal maanden daarvoor schoot ik op slot, nadat ik ergens van was geschrokken. Tijdens het trainen zat er alweer verbetering in, maar tijdens de Grand Slam had ik een terugslag."

Serieuze aandoening

Spelers met darteritus hebben moeite met het loslaten van hun pijl. Er ontstaat een blokkade in hun hoofd, waardoor de beweging die ze al jaren feilloos kunnen maken ineens niet meer lukt. Het lijkt een soort faalangst, die ook in andere precisiesporten voorkomt.

Bij Van Peer zorgde het ervoor dat hij er elke beurt lang over deed om überhaupt te beginnen. Het was een mentaal en slopend gevecht om zijn pijl los te laten.

NOS op 3 maakte destijds onderstaande video met Berry van Peer.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Van Peer, nu 27, is lang niet de enige darter met darteritus. Zelfs vijfvoudig wereldkampioen Eric Bristow kreeg ermee te maken. Bij Van Peer gebeurde het live op tv in een volle zaal, waardoor er veel op hem afkwam.

"Er waren mensen die respect hadden, maar ook mensen die haatberichten stuurden. De media wilden ook van alles van me."

Respect

Zijn tegenstanders hadden veel respect voor Van Peer, met name omdat hij zich verzette tegen zijn angst en bleef doorgaan. Al wist de ervaren Simon Whitlock eerst niet precies hoe hij moest reageren.

Van Peer: "Dat maakte hij een dag later weer goed. Gary Anderson (tweevoudig wereldkampioen, red.) had er het meeste begrip voor en steunde me zelfs tijdens de wedstrijd."

Ook Cameron Menzies, die in de poulefase van de Grand Slam of Darts werd uitgeschakeld door Van Peer, toonde begrip voor de situatie waarin het Nederlandse talent zich bevond. In het beslissende duel waren beide spelers geëmotioneerd en ging Van Peer er wonder boven wonder met de zege vandoor.

In de achtste finale was Mensur Suljovic, die in het verleden ook met darteritus worstelde, te sterk voor Van Peer. De Nederlander verliet vervolgens geëmotioneerd de Grand Slam of Darts.

Na het toernooi begon Van Peer hard te werken om zijn darteritus te boven te komen. Eerst werd Van Peer geholpen door zijn fysiotherapeut en volgde hij mentale trainingen. Daarna begon het vertrouwen tanken door weer te winnen.

Dit jaar was hij de beste op de Challenge Tour, het tweede niveau van de PDC. Ook won hij de Dutch Open. Inmiddels is hij hersteld en kan hij weer soepel gooien.

Trucjes en clinics

Bang dat de aandoening terugkeert, is Van Peer niet meer. "Ik gebruik een paar trucjes, zoals meer tijd nemen en alleen aan positieve dingen denken. Het gaat nu goed, ik ben positief gezind."

Van Peer wordt weleens om hulp gevraagd door mensen die ook last hebben van darteritus. Hij geeft graag tips om anderen te helpen. "Ik geef zo nu en dan ook dartclinics die door mensen geboekt worden die darteritus hebben. Die mensen help ik graag een stapje verder en dan hoop ik dat ze er ook vanaf komen."

Berry van Peer won in januari de Dutch Open

Zaterdagmiddag maakt Van Peer zijn rentree op de Grand Slam of Darts. Hij zit in een poule met Jonny Clayton, Chris Dobey en Josh Rock. Wanneer hij met een tevreden gevoel terug naar huis gaat? "Zes jaar geleden overleefde ik de poulefase. Daar ben ik nog steeds trots op."

"Dit jaar wil ik dat ook. Het is een zware groep, maar het is mogelijk. Als ik het niet haal, haal ik het niet. En als ik een partijtje win, ben ik blij en zien we waar het schip strandt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl