Michael van Gerwen
NOS SportAangepast

Van Gerwen klopt 'Pikachu' en volgt Noppert en Van Veen naar kwartfinales EK darts

Na Danny Noppert en Gian van Veen heeft ook Michael van Gerwen zich geplaatst voor de kwartfinales op het EK darts. De Nederlander rekende in de Westfalenhalle in Dortmund met 10-7 af met de Duitser Ricardo Pietreczko.

Van Gerwen stond niet alleen tegen 'Pikachu' te gooien, zoals de bijnaam van Pietreczko luidt, maar ook tegen een zaal uitzinnige Duitse dartfans. Bij iedere pijl die 29-jarige Duitser in het bord gooide, klonk gejuich. Toen Pietreczko de partij begon met een 167-finish wist Van Gerwen dat hij het niet cadeau ging krijgen.

Van Gerwen liet zich niet gek maken door de drukte in de zaal en bleef met een gemiddelde van 104 prima gooien. Bijna de helft van zijn dubbels ging raak. Toch kon Van Gerwen de Duitse 'Pikachu' nooit helemaal afschudden. Ook na een knappe 145-finish van Van Gerwen bleef Pietreczko in de buurt.

Op 9-7 in de leg van Pietreczko sloeg Van Gerwen op zijn eerste matchdart direct toe. Met een 110-finish stelde hij de kwartfinales veilig. Daar treft hij een landgenoot: Gian van Veen.

Gian van Veen

De jonge Van Veen versloeg eerder op de avond de Noord-Ier Daryl Gurney met 10-6. De 21-jarige, het nieuwste Nederlandse dartstalent, won vrijdag met overmacht (6-1) van de Australiër Damon Heta. Maar het niveau dat hij in die voorstelling aantikte, haalde 'GVV' niet tegen de 'Superchin' uit Noord-Ierland.

Zijwind

Het was ook niet nodig, want al in de derde leg sloop de frustratie in het hoofd van Gurney. Meer dan eens wierp hij uit frustratie blind zijn laatste pijl naar het bord, wat hem een vermaning van de mastercaller kwam te staan. De frustratie bij Gurney kwam door een zijwind vanuit rechts in de zaal, bleek na afloop. Ook Van Veen had er last van.

Bij Van Veen was het ook niet groots, maar met zijn gemiddelde van 93,61 en 10 van de 27 dubbels die hij raak gooide, kwam het talent nooit echt in de problemen. Toen Van Veen een belangrijke break verzilverde om op 7-5 te komen, was het verzet van Gurney gebroken.

Danny Noppert in actie in Dortmund

Noppert mag zich eveneens op gaan maken voor de kwartfinales in Dortmund. In de Westfalenhalle was hij met 10-7 te sterk voor de Engelse tweevoudig winnaar Cross.

De 32-jarige Fries treft in de volgende ronde de Welshman Gerwyn Price, die de Engelsman Nathan Aspinall met 10-5 de baas was.

Cross, die drie van de laatste vier onderlinge partijen had gewonnen, brak Noppert in de openingsleg. Beide darters hadden in het begin moeite om hun eigen leg te behouden, want de drie beurten die volgden leverde ook een break op.

Vijf legs op rij

Even moest Noppert het initiatief aan Cross (PDC-9) laten toen hij na de pauze, die na tien legs en een 5-5 tussenstand werd genomen, twee legs verloor. De Friese nummer acht van de wereld kreeg echter de geest en won zelf vijf legs op rij.

In de zeventiende leg kreeg Noppert zijn eerste kans om de wedstrijd uit te gooien. Hij had maar twee van zijn negen eerdere pogingen op dubbel 20 raak gegooid, maar toen hij voor die dubbel aan mocht leggen om de wedstrijd te beslissen, was het in een keer raak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl