NOS Nieuws

Minder witwascontrole voor goede doelen, sportclubs en kerken

Goede doelen, sportverenigingen en kerken zullen in de toekomst minder vaak door een bank worden gecontroleerd. Omdat deze non-profit organisaties relatief weinig te maken hebben met witwassen of terrorismefinanciering zullen ze ook minder last krijgen van bankonderzoeken, blijkt uit nieuwe richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

In de afgelopen jaren werd het voor de non-profit sector moeilijker om zaken te doen met banken vanwege strenge klantonderzoeken, opgezet om te voldoen aan anti-witwasregels. Banken namen daarvoor duizenden extra werknemers aan.

Stichtingen en verenigingen zijn voor criminelen aantrekkelijke rechtsvormen om geld wit te wassen. Ze hoeven niet erg transparant te zijn en bijvoorbeeld niet altijd een jaarrekening te publiceren. Door de intensieve bankonderzoeken die veel non-profit organisaties daarom moesten ondergaan, namen hun administratieve lasten toe en kon het soms lang duren voordat een bank goedkeuring gaf om een rekening te openen of te beheren.

Met de nieuwe richtlijnen willen banken een betere balans vinden: strenger zijn waar het nodig is en soepeler waar het kan. "Als een sportclub een nieuwe penningmeester heeft, gaan we niet meer elk klein detail van die persoon onder de loep nemen voordat we toegang geven. Op die manier gaan we geen grote witwasacties ontdekken", zegt een woordvoerder.

Nieuw beleid

De nieuwe werkwijze van de banken benoemt factoren die het risico op witwassen kunnen verminderen, naast het transparant zijn over financiën door het publiceren van jaarrekeningen bijvoorbeeld het hebben van een keurmerk dat goede doelen controleert en goedkeurt.

Door de nieuwe werkwijze hopen de banken meer aandacht te kunnen besteden aan organisaties en bedrijven die meer risico lopen op witwas-operaties. Zo wordt werken in een land waartegen sancties gelden onder meer gezien als risicoverhogende factor.

Voorzitter van de bankenvereniging Medy van der Laan onderstreept het belang van non-profit organisaties in de maatschappij en kondigt aan dat haar vereniging van plan is om ook nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor andere risicovolle sectoren, zoals sekswerkers, autobedrijven en cryptobedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl