De chef van de veiligheidsdienst, premier Kristersson, de minister van Justitie en de politiechef maken de maatregel bekend
NOS NieuwsAangepast

Dreigingsniveau Zweden verhoogd na koranverbrandingen

Het dreigingsniveau voor terrorisme in Zweden is door de veiligheidsdienst verhoogd naar het een-na-hoogste niveau. Dat is gebeurd vanwege de koranverbrandingen van de afgelopen tijd.

Het niveau waarmee de kans op een terroristische daad wordt aangeduid is verhoogd van 3 naar 4 op een schaal van 1 tot 5. Niveau 4, wat staat voor een hoge dreiging, gold voor het laatst in 2016. Eerder verhoogde Denemarken het dreigingsniveau ook al vanwege koranverbrandingen.

De recente koranverbrandingen in Zweden leiden tot grote protesten in het Midden-Oosten. Zo bestormde een woedende menigte in juli de Zweedse ambassade in Irak. Ook besloot Irak om de Zweedse ambassadeur het land uit te zetten.

Relaties op scherp

Zweedse vlaggen werden verbrand in landen met een overwegend islamitische bevolking en terreurgroep Al-Qaida zou hebben opgeroepen om wraak te nemen op Zweden.

De verbrandingen, die ook in Denemarken zijn geweest, zijn het werk van kleine groepen en soms zelfs individuen, maar die slagen er wel in om de relaties tussen landen op scherp te zetten. Zowel Denemarken als Zweden heeft de grenscontroles tijdelijk aangescherpt.

Terreuraanslagen verijdeld

Premier Kristersson van Zweden heeft niet alleen bekendgemaakt dat het dreigingsniveau wordt verhoogd. Hij voegt eraan toe dat er aanslagen zijn verijdeld en dat meerdere mensen in Zweden en daarbuiten zijn opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl