NOS Nieuws

Tientallen aanklachten, corruptieonderzoeken na mishandeling vrouwen in China

In China zijn 28 mensen aangeklaagd in de nasleep van de mishandeling van vier vrouwen in juni in een barbecuerestaurant in Tangshan, in het noordoosten van het land. Ook zijn er corruptieonderzoeken tegen vijftien ambtenaren gestart, onder wie politieagenten.

Bij het incident in het restaurant was op bewakingsbeelden te zien dat een man zijn hand op de rug van een vrouwelijke bezoeker legde. Zij probeerde hem meerdere malen weg te duwen, waarna de man haar sloeg.

Er volgde een vechtpartij, waarbij ook de andere vrouwen in het gezelschap werden mishandeld. Twee van de aangevallen vrouwen lagen na de aanval zeker elf dagen in het ziekenhuis.

Beelden van de mishandeling:

Beeld van vrouwenmishandeling in Chinees restaurant zorgt voor discussie

De aanval leidde tot publieke verontwaardiging. Zo ontstonden er discussies over vrouwenhaat en geweld tegen vrouwen in China en na de aanval nam het aantal aanmeldingen voor cursussen voor zelfverdedigingstechnieken toe. Ook werden er vraagtekens gezet bij het late ingrijpen van de politie.

Bendes

De mannen zouden lid zijn geweest van een bende. Dat leidde tot een breder onderzoek van de Chinese autoriteiten naar bendeactiviteiten in de regio en ook naar corruptie binnen de politie.

Het mondde uit in de aanklachten en onderzoeken die vandaag dus wereldkundig werden gemaakt. De vijftien functionarissen worden onder meer verdacht van omkoping, machtsmisbruik en banden met "kwaadaardige organisaties". Acht van hen zitten vast.

Tot de andere 28 gearresteerden behoren onder anderen de mannen die de vrouwen hebben mishandeld. Negen werden al kort na de aanval opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl