NOS Nieuws

Het ging even goed, maar VS en China nu weer op rand van handelsoorlog

Alleen een helderziende zou de uitkomst kunnen voorspellen van de onderhandelingen tussen Chinese en Amerikaanse delegaties in Washington vandaag. Maar wie kijkt naar de beurzen van Azië tot Europa, ziet dat beleggers eieren voor hun geld kiezen. De kans op een escalatie in het handelsconflict lijkt groot, met veel gevolgen voor de wereldeconomie.

Beleggers in Europa tonen zich nerveus. Ze mijden investeringen in sectoren die hard getroffen zullen worden als president Trump zich aan zijn woord houdt en importheffingen op Chinese goederen vanavond fors omhoog schroeft. Aandelen in de auto-industrie en chipfabrikanten gingen vanochtend hard onderuit. Ook banken en de staalindustrie waren de klos. Eerder deze week al waren er forse verliezen op de beurzen in Azië.

Huawei-reclame buiten een Apple store in Shanghai

Het oplaaien van het conflict tussen Washington en Beijing komt als verrassing. Lange tijd leken de relaties rustig en constructief te verlopen. Nadat Trump tien maanden geleden nieuwe importheffingen op Chinese goederen invoerde en China met tegenmaatregelen was gekomen, kwam er verzoening tijdens de G20-top in december vorig jaar. Trump zag af van verdere tariefverhogingen en de landen startten met onderhandelingen over een einde van de handelsoorlog. Dat overleg is sinds afgelopen weekend spaak gelopen.

Dat komt doordat de Chinezen een aantal eerdere toezeggingen aan de VS hebben geschrapt, vertelde NOS-correspondent Sjoerd den Daas in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze hadden beloofd om Amerikaans intellectueel eigendom beter te beschermen, de diefstal van bedrijfsgeheimen tegen te gaan en de markt verder open te gooien. Maar ineens hadden ze hun belofte om dat allemaal via nieuwe wetten te garanderen uitgegumd."

Pesterijen

President Trump pikte dat niet. Hij kondigde afgelopen vrijdag aan de importheffingen op Chinese goederen flink te verhogen. Even werd gevreesd dat de Chinezen bij de onderhandelingen die vandaag op de agenda stonden, zouden wegblijven. Maar de delegatie uit Beijing is er vandaag bij in Washington.

Toch is de kans klein dat zij voor de druk van Trump zwichten, zegt Den Daas. "Ze kunnen achterover leunen tijdens die besprekingen. Hun economie staat er veel sterker voor dan een aantal maanden geleden. Bovendien moet die toponderhandelaar van president Xi, de Chinese vicepremier Liu He, denken aan zijn achterban."

Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse delegatie. Trump moet zich houden aan zijn verkiezingsbelofte om een hard beleid tegen China te voeren, zeker met het oog op zijn ambitie om in 2020 herkozen te worden.

Volgens Den Daas zal China vrijwel zeker terugslaan als de VS de aangekondigde verhoging van de importheffingen doorzet. Hij verwacht mogelijk "pesterijen tegen bepaalde Amerikaanse bedrijven en het weigeren om aan bepaalde Amerikaanse zakenmensen en journalisten een visum te verstrekken."

Vannacht om middernacht Washington-tijd worden in elk geval, deal of niet, de Amerikaanse tariefmaatregelen van kracht. Op Chinese goederen ter waarde van 200 miljard dollar worden de importheffingen verhoogd, van 10 naar 25 procent. China dreigde al met tegenmaatregelen.

Weliswaar zullen die hogere tarieven niet direct geëffectueerd worden maar het zal een handelsakkoord tussen de twee landen niet vergemakkelijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl