Roger Federer
NOS Sport

Kritiek op voorkeursbehandelingen Federer: terecht of niet?

De druk op Roger Federer is deze week niet alleen opgevoerd na zijn onthutsende nederlaag op de ATP Finals tegen Kei Nishikori. De Zwitserse superster, die dinsdag in Londen wel herstel toonde, kreeg op het eindejaarstoernooi ook vragen over zijn vermeende privileges op de tennistour.

Voormalig tennisprof Julien Benneteau deed onlangs in een interview met Radio Monte Carlo (RMC) controversiële uitspraken over de (te) grote invloed en voorkeursbehandeling voor Federer.

Benneteau gaf als voorbeeld dat bij de laatste twee edities van de Australian Open liefst twaalf van de veertien partijen van Federer om 19.30 uur begonnen.

Dat geldt in Melbourne als groot voordeel, gezien de extreme hitte die er overdag heerst, voor met name tennissers die op leeftijd raken, zoals Federer (37 jaar). Op de Australian Open wordt het grootste deel van de wedstrijden overdag gespeeld.

De entree van Roger Federer tijdens de ATP Finals in Londen voor zijn partij tegen Dominic Thiem

Benneteau vindt het ook twijfelachtig dat toernooidirecteur Craig Tiley van de Australian Open een zakelijke band heeft met Federer. Tiley is als marketingman betrokken bij de Laver Cup, het demonstratietoernooi tussen spelers uit Europa en spelers uit de rest van de wereld.

750.000 dollar

De Laver Cup wordt georganiseerd door Federers managementbureau Team8, dat veel geld spendeert aan een aantrekkelijk deelnemersveld. Volgens Benneteau kreeg bijvoorbeeld Nick Kyrgios dit jaar een cheque van 750.000 dollar voor zijn deelname.

Tiley liet in een statement weten dat Federer een uitzonderlijke positie inneemt en dus vaker op een favoriet tijdstip speelt. Over zijn zakelijke band, liet de directeur niets los.

"Federer is een unieke atleet die wereldwijd heel veel aandacht genereert. Hij is extreem populair, dus natuurlijk willen onze zendgemachtigden hem op een prime-time-tijdstip. Ik denk dat geen enkele toernooidirecteur dit tegenspreekt", aldus Tiley.

Toernooidirecteur Craig Tiley en winnaar Roger Federer tijdens de Australian Open in januari

En de munitie van Benneteau was nog niet op. Zo zou de manager van Federer tijdens de US Open hebben geëist dat de Zwitser niet op het vernieuwde Louis Armstrong Stadium in actie zou komen.

Een woordvoerder van het grandslamtoernooi reageerde tegen The Telegraph dat Federer met Rafael Nadal en Serena Williams altijd in het grootste stadion (Arthur Ashe Stadium) zal spelen.

Federer is groot

Richard Krajicek, sinds 2004 directeur is van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam, vindt het net als Tiley normaal dat Federer een uitzonderingspositie heeft.

"Benneteau kan dit wel zeggen, en ik begrijp zijn standpunt ook wel, maar Federer is gewoon groot. Er is niemand die qua aandacht in de buurt komt, dus het is niet vreemd dat iemand als Federer vaak in de avond speelt. Het is dan voor hem mooi meegenomen dat de weersomstandigheden in Australië beter zijn."

"Het wordt pas een probleem als Federers concurrenten Nadal en Djokovic gaan klagen. Dan moet je je als toernooi wel zorgen gaan maken", vindt Krajicek. "Maar ik kan me niet herinneren dat zij zich kritisch over het schema van Federer hebben uitgelaten."

Het gerucht ging dat in Rome de ballen zwaarder waren gemaakt en minder gravel op de baan lag in de hoop dat Becker ooit zou winnen.

Richard Krajicek over voorkeursbehandelingen voor tennissers

Wat vindt Federer eigenlijk zelf van de commotie? "Veel van het commentaar van Benneteau is uit z'n verband gerukt", zegt hij. "Ik krijg op toernooien soms een start op maandag, terwijl ik dinsdag wilde spelen. Zo gaat het nu eenmaal. Verder wil ik er niets over kwijt."

Krajicek: 'Becker had vroeger ook privileges'

Nog even terug naar Krajicek. Hij kreeg naar eigen zeggen in zijn eigen loopbaan ook te maken met voorkeursbehandelingen voor zijn opponenten, met Boris Becker in het bijzonder.

"Er ging altijd het gerucht dat het graveltoernooi van Rome dolgraag wilde dat Becker ooit zou winnen. Dus had het toernooi de ballen harder gemaakt en minder gravel op de baan gelegd", vertelt Krajicek. Tevergeefs overigens, want Becker zou in zijn loopbaan nooit een graveltoernooi winnen.

In Los Angeles werd Krajicek in 1994 zelfs 'slachtoffer' van de sterrenstatus van zijn concurrent, opnieuw ging het om Becker. "Ik had vanwege de hitte gevraagd of ik de halve finale in de avond mocht spelen. Later won Becker ook zijn partij en die had dezelfde wens. Dus toen moest ik alsnog 's middags spelen. Dan heb je dat te accepteren, ik had geen drie Wimbledon-titels gewonnen. Ik verloor die partij trouwens ook nog..."

Boris Becker en Richard Krajicek in 2012 tijdens het ABN Amro-toernooi

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl