Ter illustratie: een echo van een 20 weken oude baby
NOS Nieuws

Hoe kun je negen maanden zwanger zijn zonder dat te merken?

  • Rebecca Vernhout

    redacteur Online

  • Rebecca Vernhout

    redacteur Online

Een 18-jarige Rotterdamse is in Egypte bevallen van een jongetje, zonder dat ze wist dat ze zwanger was. Dit soort verhalen zijn niet uniek, maar het is wel uitzonderlijk. Hoe is het mogelijk dat een vrouw negen maanden zwanger is, zonder dat ze het doorheeft?

Joost Bosma, gynaecoloog in de Isala Klinieken in Zwolle, heeft het meermaals meegemaakt. Volgens hem heeft elke zwangere vrouw klachten, alleen worden die in dit soort gevallen niet gelinkt aan de zwangerschap. "Vrouwen die heel moe waren, wijten dat bijvoorbeeld aan te lang feesten 's nachts. Vrouwen die misselijk waren, dachten dat ze iets verkeerd hadden gegeten. Achteraf had iedereen wel een moment waarop ze zei: wat ik toen voelde, dat heb ik heel anders geïnterpreteerd."

Klachten die op zwangerschap duiden, worden genegeerd.

Joost Bosma, gynaecoloog

Deze onverwachte bevallingen komen niet alleen in groepen voor waar je het verwacht. Toch zijn er gemene delers, vertelt Bosma: "Het zijn vaak vrouwen die geen kinderwens hebben en daar dus ook niet mee bezig zijn. Ze hebben meestal geen vaste relatie. Of ze denken dat ze op de juiste manier anticonceptie gebruiken, terwijl dat niet zo is."

Bolle buik kan toch niet missen?

Ook de menstruatie, of juist het uitblijven daarvan, is vaak geen reden om aan zwangerschap te denken: "Onverwachte bevallingen komen vaker voor bij vrouwen die onregelmatig menstrueren. Dat komt over het algemeen meer voor onder vrouwen met overgewicht. Maar ook tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen een beetje bloedverlies hebben, dat dan wordt geïnterpreteerd als ongesteldheid."

Dan het meest zichtbare bewijs van de zwangerschap, de bolle buik, die kun je toch niet missen? "Bij vrouwen met overgewicht wil het gewicht weleens fluctueren. Dit zijn ook niet de mensen die regelmatig op de weegschaal staan en bij wie een paar kilo extra opvalt. Bij vrouwen met een slanke of normale bouw kan het kindje bijvoorbeeld ver naar achteren liggen. Slanke mensen spannen vaak de buikspieren aan als ze merken dat ze een buikje krijgen", verklaart Bosma. Ook de lengte van de moeder, de hoeveelheid vruchtwater en hoe de baby in de baarmoeder ligt, zijn van invloed op de grootte van de bolling.

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat zelfs het schoppen van een volgroeide baby in de buik niet wordt opgemerkt, kan de draagster ook deze signalen verkeerd interpreteren, ziet Bosma in de praktijk, "In een ver stadium gaat zwangerschap vaak gepaard met obstipatie. De vrouw heeft een opgeblazen gevoel en wijt dan het gerommel in de buik aan darmklachten,"

De gezondheidsrisico's voor de baby zijn dezelfde als bij elke andere zwangerschap: roken, drinken en medicijngebruik zijn niet goed voor het ongeboren kind. Vrouwen die zich niet bewust zijn van hun conditie, houden hun gebruikelijke levensstijl in stand, ook als die ongezond is.

Hechting

Bij de bevalling zelf is het een nadeel dat de vrouw niet weet hoelang ze zwanger is. "Het is belangrijk om te weten of het kind voldragen is, of dat het te vroeg is geboren. Gelukkig hebben kinderartsen goede methodes om dat vast te stellen. Maar over het algemeen zien we bij dit soort bevallingen dat het een voldragen zwangerschap is of een iets te vroege geboorte."

In deze uitzonderlijke gevallen is het essentieel dat de moeder goede hulp en begeleiding krijgt, zegt Bosma. "De hechting en binding na de geboorte moeten extra aandacht krijgen en goed begeleid worden. Het heeft invloed op de baan of studie van de moeder, op de financiën. Ineens moeten er allemaal babyspullen worden aangeschaft. Alles verandert voor haar. Van de ene op de andere dag is ze in een nieuwe fase van haar leven beland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl