Een man in Kemerovo huilt om de doden van de brand
NOS NieuwsAangepast

Berichten uit een brandende bios: 'Jongens, we gaan stikken'

"Ik zit vast, ik kan geen adem meer halen." Een dag na de brand in een winkelcentrum in het Siberische Kemerovo berichten Russische media over appjes die slachtoffers vanuit het brandende gebouw verstuurden. "Zeg mama dat ik van haar hield. Zeg iedereen dat ik van hen hield", schreef een 12-jarig meisje aan haar tante.

Bij de brand kwamen 64 mensen om het leven. Overlevenden beschrijven hoe het vuur en de rook zich zo snel verspreidden, dat mensen vast kwamen te zitten. Ook spreken ze van nooduitgangen die op slot zaten, sprinklers die niet werkten en personeel dat hen in de steek liet.

Doden en gewonden na brand in Siberisch winkelcentrum

Een vrouw die de bioscoop van het complex bezocht met haar man en zoon, zegt dat ze niks merkte van de brand tot iemand de zaal in rende. "Die schreeuwde: brand, brand! We hoorden geen alarm, de zaallichten gingen niet eens aan." Toch wisten ze alle drie te ontkomen.

Een andere aanwezige beaamt dat bioscoopgangers pas laat iets merkten van het gevaar. "De zaal kwam vol rook te staan. Ik greep mijn zusje en rende de trap af. Daar kwamen we in het gedrang terecht, je kon niks zien door de rook. Mijn handen trillen nog als ik bedenk wat er met ons had kunnen gebeuren."

Ze belden ons: 'We kunnen niemand vinden en de deuren zitten op slot'.

Getuige over een vermiste schoolklas

Omdat het gisteren zondag was, waren er veel gezinnen met kinderen in het complex, een omgebouwde snoepfabriek. Volgens Russische media moesten kinderen vaak alleen vluchten, omdat hun ouders hen alleen hadden gelaten in de bioscoop of de binnenspeeltuin van het winkelcentrum.

Ook een lagereschoolklas uit een nabijgelegen dorp was op zichzelf aangewezen in de bioscoop. De lerares die de acht kinderen had meegenomen, was tijdens de film gaan winkelen.

"De hele klas was in de bioscoopzaal, kinderen van elf", vertelde een vrouw in tranen op de Russische televisie. "Ze belden ons: 'We kunnen niemand vinden en de deuren zitten op slot'."

Familieleden van vermisten wachten op nieuws

Een andere bezoeker plaatste beelden online vanuit het trappenhuis van het winkelcentrum. Terwijl de ruimte zich met rook vult proberen de aanwezigen zich een weg naar buiten te banen. "Jongens, we gaan stikken", roept een van hen.

Buiten zagen getuigen hoe vluchtenden vanuit ramen sprongen om aan het vuur te ontsnappen. Een van hen, een jongen van 11, ligt zwaargewond in het ziekenhuis nadat hij vanuit een raam op de vierde verdieping was gesprongen. Zijn ouders en jongere broertje kwamen om.

Paniek

"Een man raakte in paniek", zegt een vrouw die het dak van het gebouw wist te bereiken. "Hij zei dat we moesten springen, omdat het dak zou instorten. We schreeuwden om hulp, maar pas na 40 minuten kwam iemand ons redden."

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Plaatselijke media speculeren over kortsluiting of hangjongeren die een trampoline in brand hebben gestoken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl