NOS NieuwsAangepast

Mexicaanse journalist gedood voor ogen van kinderen

In Mexico is een journalist voor de ogen van kinderen doodgeschoten. Gumaro Pérez Aguilando (35) was met zijn zoontje bij een kerstviering op school, toen een man met een wapen het gebouw binnenging en hem vermoordde.

Volgens ooggetuigen werd hij voor de ogen van een klas vol leerlingen doodgeschoten. Zijn zoontje zou het niet hebben gezien, omdat hij in een ander lokaal was.

Een woordvoerder van de Mexicaanse bond voor journalisten zegt dat Pérez Aguilando zich als verslaggever vijftien jaar lang richtte op criminaliteit. De laatste jaren was hij niet meer dagelijks actief als reporter, maar deed hij vooral communicatie voor de gemeenteraad.

Duizenden moorden

Pérez Aguilando is de twaalfde journalist die dit jaar in Mexico is omgebracht. Daarmee is het samen met Syrië het land met de meeste moorden op journalisten. Zo werd in mei een van 's lands bekendste journalisten op klaarlichte dag op straat doodgeschoten.

Mexico heeft te kampen met steeds meer schietpartijen en gaat gebukt onder geweld van drugskartels; het aantal moorden groeide in de eerste tien maanden van het jaar tot een recordaantal van 20.878.

Vorig jaar kwamen in totaal 23.000 mensen om door geweld. Dat was meer dan in Irak (17.000) en Afghanistan (16.000). "De nachtmerrie blijft maar doorgaan", zegt Miguel Angel Diaz van de Mexicaanse nieuwssite Plumas Libres. "Niemand beschermt ons. Criminelen kunnen gewoon hun gang blijven gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl