Arjen Robben viert de 0-1, een recordtreffer voor de Nederlander
NOS VoetbalAangepast

Ruime zege Bayern in Dortmund met recordgoal Robben

Bayern München heeft de topper in de Bundesliga tegen Borussia Dortmund in zijn voordeel beslist. De koploper klopte in een attractieve wedstrijd de ploeg van coach Peter Bosz, die thuis met 3-1 geflatteerd op de broek kreeg.

Beide ploegen creëerden genoeg kansen, maar Bayern toonde zich slagvaardiger. Arjen Robben opende na een dik kwartier de score. James Rodriguez controleerde de bal knap met de borst en legde terug op de Nederlander die met een beheerst schot de kruising vond. Door die treffer, zijn 93ste in de Duitse competitie, is Robben de meeste scorende Nederlander in de Bundesliga geworden.

Het zat Bayern in het vervolg van het duel flink mee. Een bal achter zijn standbeen van spits Robert Lewandowski leek geen doel te gaan treffen, maar via de voet van Julian Weigl belandde de bal in de 37ste minuut toch achter doelman Roman Bürki. Een minuut eerder had Andrej Jarmolenko in kansrijke positie verzuimd de stand op 1-1 te brengen.

Meteen na rust wist Bürki met een prachtige reflex een kopbal van dichtbij van Lewandowki onschadelijk te maken, maar halverwege de tweede helft moest hij alsnog de 0-3 toestaan. Lewandowski kon net niet bij een indraaiende voorzet van David Alaba, maar die zag zijn inzet alsnog bij de tweede paal in het vijandelijke doel belanden.

Dortmund-coach Peter Bosz wist het tij niet te keren tegen Bayern

De 3-1 van Marc Bartra, die de bal fraai achter de sterk keepende Sven Ulreich krulde, viel te laat om nog een punt uit de strijd te peuren.

Bayern heeft sinds Jupp Heynckes de ontslagen trainer Carlo Ancelotti is komen aflossen al zijn vier competitiewedstrijden in winst omgezet. Voor Borussia was het juist het vierde competitieduel op rij zonder zege.

De ploeg van Bosz stond na zeven speelronden fier bovenaan met negentien punten, vijf meer dan Bayern. Maar inmiddels gaat de Rekordmeister stevig aan de leiding en kijkt Dortmund, dat in de Champions League ook nog steeds op de eerste overwinning wacht, tegen achterstand van zes punten aan.

Leipzig met de schrik vrij

Een week na de knappe 4-2 thuiszege op (toen nog koploper) Borussia Dortmund slaagde Hannover 96 er bijna in ook de nummer drie van de ranglijst in de Bundesliga punten afhandig te maken. RB Leipzig kwam in eigen huis pas op de valreep met de schrik vrij: 2-1.

Timo Werner, de matchwinnaar voor RB Leipzig

Even dachten de gasten, die met slechts één punt achterstand aan het duel waren begonnen, er opnieuw met de volle buit vandoor te kunnen gaan toen Jonathas met zijn derde competitietreffer Hannover in de 56ste minuut op voorsprong zette. De Braziliaan was na een snelle uitbraak vanaf de rechterflank op maat aangespeeld door Ihlas Bebou.

Leipzig, vorige week met 2-0 de mindere van Bayern München dat daardoor de nieuwe lijstaanvoerder in Duitsland werd, bleek goed te hebben opgelet, want een kwartier later schotelden Timo Werner en afronder Yussuf Poulsen het thuispubliek een getrouwe kopie voor: 1-1. Het duo profiteerde daarbij van halfslachtig ingrijpen door Salif Sane.

Timo Werner schuift de 2-1 achter Hannover-doelman Philipp Tschauner

Leipzig, dat na de pauze dankzij de ingevallen vaste krachten Naby Keita en Emil Forsberg de betere ploeg was, ging nadrukkelijk op zoek naar de winnende treffer. Na wat kansen over en weer kwam die er ook. Diego Demme zag Forsberg de diepte ingaan. De Zweed zette de bal vanuit de lucht voor, waarna Werner de bal achter doelman Philipp Tschauner schoof.

Door de zege nestelt Leipzig zich op de tweede plaats tussen Bayern München en Borussia Dortmund in. Schalke 04 passeerde Hannover en staat nu op de vierde plaats. De club uit Gelsenkirchen won met 1-0 bij SC Freiburg door een doelpunt van Daniel Caligiuri.

Stand aan kop in Bunsdesliga

gesp-ptndoelsaldo
1. Bayern München11-2627-8
2. RB Leipzig11-2218-13
3. Borussia Dortmund11-2028-14
4. Schalke 0411-2014-10
5. Hannover 9611-1815-11
6. Eintracht Frankfurt11-1813-11
7. Borussia Mönchengladbach11-1817019

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl