NOS VoetbalAangepast

Bosz: druk? Een topclub als Dortmund leeft van druk

Met een overwinning op Bayern München keert de rust rond Peter Bosz terug. Dat verwacht Bosz zelf althans, daags voor 'Der Klassiker'. "Als we winnen, zijn we weer koploper. We gaan er alles aan doen om daarvoor te zorgen."

Peter Bosz op de bank bij Borussia Dortmund

De start van Bosz in de Bundesliga was indrukwekkend. Na zeven wedstrijden stond Dortmund met 19 punten bovenaan: een clubrecord. Maar de laatste drie wedstrijden leverden slechts één punt op en ook in de Champions League vielen de resultaten tegen.

De duels met Real Madrid en Tottenham Hotspur gingen verloren en tegen APOEL Nicosia kwam Dortmund zowel uit als thuis niet verder dan 1-1.

'Dortmund wordt alleen maar beter'

Dennis Gentenaar, oud-keeper van Borussia Dortmund, verwacht dat het met Bosz wel goed komt. "Ik denk dat Dortmund het alleen maar beter gaat doen als Bosz zijn lijn kan doorvoeren."

"Kijk naar hoe het vorig jaar bij Ajax ging, toen werden er in het begin veel punten verloren, maar later in het seizoen niet meer. Als Bosz en de spelers straks echt aan elkaar gewend zijn, wordt het rustiger."

De stand aan kop in de Bundesliga

ClubPuntenDoelsaldo
1. Bayern München10-2324-7
2. Borussia Dortmund10-2027-11
3. RB Leipzig10-1916-12

Vijftien van de achttien Bundesliga-trainers wezen Bayern voor het seizoen aan als kampioen, maar de start was zo moeizaam, dat trainer Carlo Ancelotti het veld moest ruimen. Bayern kwam op een forse achterstand, iets dat de laatste vijf jaar niet meer was gebeurd in Zuid-Duitsland.

'We moeten alert en realistisch zijn'

Bayern heeft nu de koppositie heroverd, maar voor de teruggekeerde Jupp Heynckes - 72 jaar inmiddels - is er geen reden voor onderschatting. "Uit ervaring weet ik dat Dortmund niet zal aarzelen, het wordt zeker niet makkelijk."

"Vijf weken geleden stond Dortmund nog vijf punten boven ons en speelden ze geweldig voetbal. Dat moeten we niet vergeten. Daarom moeten we alert en realistisch zijn."

Persco Bosz en Heynckes blikken vooruit op Der Klassiker

Doelman Dennis Gentenaar speelde één 'Klassiker', het was de laatste speelronde in het seizoen 2005/2006. "We kwamen snel met 1-0 achter, later werd het zelfs 3-1 maar we speelden toch met 3-3 gelijk. Wij streden nog voor de Intertoto Cup, als ik het me goed herinner."

"Los daarvan kon je aan alles merken dat het een bijzondere wedstrijd was voor de spelers en de supporters. Bayern staat bekend als een sterrenformatie en zo gedroegen ze zich toen ook. Vandaar dat ze niet bepaald populair zijn in de rest van Duitsland."

April 2006: Dennis Gentenaar onder de lat bij Borussia Dortmund

Als Bosz verliest, is het gat zes punten in het voordeel van Bayern. Bosz laat zich daar echter niet door afleiden.

"Bij Dortmund is er altijd druk. Als je dan een paar keer op rij niet wint, dan neemt die druk alleen maar toe, zeker als we tegen Bayern gaan spelen. Maar een topclub als Dortmund leeft van die druk en dat is goed."

"We hebben die druk nodig. Onder druk moet je juist beter spelen en je niet van de wijs laten brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl