Pep Guardiola
NOS VoetbalAangepast

Guardiola haalt uit naar Spaanse regering, Valverde wil vooral rust

Pep Guardiola is niet alleen een van de beste trainers ter wereld, hij is ook een boegbeeld van de Catalaanse onafhankelijkheid. En dus gaat het bij hem al weken niet alleen meer over voetbal.

Ook aan de vooravond van het belangrijke Premier League-duel met Arsenal van zondag zette de coach van Manchester City zijn vraagtekens bij de arrestatie van Catalaanse activisten en leden van de Catalaanse regering.

Guardiola wil vrijlating Catalaanse leiders, Valverde wil vooral rust

"Ik hoop dat de elf politici die nu in de gevangenis zitten, zo snel mogelijk worden vrijgelaten", verklaarde Guardiola in het Catalaans. "Ik ben bezorgd, want dit kan ook met ons gebeuren omdat we onze mening uiten. Vergeet niet dat deze elf politici en twee activisten nooit een propje papier op de grond hebben gegooid of een ruit hebben ingegooid. Ze zitten vast omdat ze om stemmen vroegen."

Ook de afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont, een vriend van Guardiola, hangt een celstraf van dertig jaar boven het hoofd, maar voorlopig houdt de leider zich op in Brussel.

Volgens de voetbaltrainer, die zelf in 2015 al lijstduwer was van de separatistische alliantie in zijn geboorteregio, is er geen weg meer terug. "Dit komt allemaal doordat we een officieel referendum wilden. De enige oplossing is dat de Spaanse regering gaat onderhandelen met Catalonië en instemt met een referendum. Zo simpel is het."

Barcelona-coach is het beu

Barcelona-trainer Ernesto Valverde, zelf afkomstig uit de regio Extremadura aan de grens met Portugal, is de vragen over de politieke situatie intussen redelijk beu. "Ik krijg veel vragen over de politieke situatie in Catalonië, eigenlijk al sinds het begin van de competitie. De club heeft zijn mening toegelicht in een persbericht. Maar iedereen heeft zijn eigen mening."

Op 1 oktober, de dag waarop de Catalanen naar de stembus gingen, won zijn team achter de gesloten deuren van Camp Nou met 3-0 van Las Palmas.

Ook nadien bleef Barcelona foutloos in La Liga, terwijl aartsrivaal Real Madrid in een politiek beladen duel met het Catalaanse Girona juist punten liet liggen.

Ernesto Valverde

Valverde ziet het liefst de rust terugkeren: "Je probeert de controverse te mijden. Ik hoop dat de spanning met de weken steeds verder afneemt, zodat de situatie wat minder gespannen is. Dat zou goed zijn voor ons allemaal, ook voor mijn persconferenties."

Zaterdagavond komt Sevilla op bezoek in Camp Nou. De voorsprong van Barcelona op aartsrivaal Real Madrid bedraagt inmiddels acht punten, nummer twee Valencia heeft vier punten minder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl