NOS VoetbalAangepast

Guardiola spreekt zich uit voor Catalaans referendum

Pep Guardiola voor een onafhankelijk Catalonie

Josep Guardiola heeft namens Spanje 47 interlands achter zijn naam staan. Maar de 46-jarige oud-speler van Barcelona voelt zich geen Spanjaard. Hij is Catalaan. En een trotse ook.

Al jaren spreekt de trainer van Manchester City zich hartstochtelijk uit voor afscheiding van Spanje. Hij was zelfs lijstduwer van van de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) en het Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), een separatistische alliantie voor de parlementsverkiezingen in Catalonië.

Guardiola groeide in die jaren uit tot een van de boegbeelden van de Catalaanse onafhankelijkheid. Zondag liet hij weer van zich horen. Op een bijeenkomst op de trappen van het kunstmuseum Palau National nam hij het woord. Tienduizenden Catalanen, getooid met de Estelada (de roodgele vlag van Catalonië), hingen aan zijn lippen.

Grondrechten

"We kunnen niet anders doen dan stemmen", stelde hij over het referendum dat het regionale parlement voor 1 oktober heeft uitgeschreven. "We doen een beroep op de internationale gemeenschap om ons bij te staan. Democraten van over de hele wereld dienen ons te steunen in onze strijd voor grondrechten als vrijheid van expressie en het recht om te stemmen."

Of zijn oproep zin heeft, valt te betwijfelen. Het Spaanse hof heeft het referendum al onwettig verklaard en ook de regering is duidelijk. Vice-premier Soraya Sáenz de Santamaría zei al: "Ze kunnen aankondigen wat ze willen, maar het referendum gaat niet door."

En mocht het toch doorgaan, dan is een voor de separatisten bevredigende uitkomst nog lang niet zeker. In een recente peiling bleken iets meer Catalanen liever bij Spanje te blijven.

Guardiola maakt zich niet druk. "Die onafhankelijkheid komt er vroeg of laat. Er is geen weg terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl