Catalanen met de vlag van hun deelstaat
NOS NieuwsAangepast

Catalanen gaan opnieuw stemmen over onafhankelijkheid

De regering van Catalonië heeft een referendum aangekondigd over de afscheiding van Spanje. Inwoners van de Spaanse autonome regio mogen op 1 oktober naar de stembus. Aan inwoners wordt dan gevraagd of ze willen dat Catalonië een onafhankelijke republiek wordt.

Met het referendum gaan de Catalanen in tegen de regering, die het referendum niet steunt. Madrid blijft volhouden dat een referendum illegaal en tegen de grondwet is.

Volgens correspondent Rop Zoutberg zet Catalonië met het referendum een ramkoers in richting de centrale overheid. "Dit levert een mega-politieke storm op in Spanje. De onzekerheid over wat er straks gaat gebeuren is een veel grotere bedreiging voor het economische herstel van Spanje dan de problemen met banken."

Niet legaal

Tijdens een niet-officieel referendum in 2014 stemde meer dan 80 procent van de Catalanen voor afscheiding van Spanje. Iets minder dan de helft van de stemgerechtigden kwam toen opdagen. Dat referendum was niet legaal, omdat de Catalaanse regering het referendum niet mocht organiseren van het Constitutioneel Hof. Voormalig premier Mas werd daarvoor in februari veroordeeld.

Volgens Rop Zoutberg laten de peilingen een nek-aan-nekrace zien tussen de voor- en tegenstanders. "In peilingen dit voorjaar zie je dat het momentum van onafhankelijkheid wel een beetje passé lijkt. Nee-stemmers zitten rond de 50 procent en zijn in de meerderheid. Maar let wel: de politieke storm breekt absoluut los."

Ook dit referendum kan dus niet rekenen op een warme ontvangst in Madrid. Het Constitutioneel Hof blokkeerde in april een deel van de begroting van Catalonië, waarin miljoenen begroot waren voor de organisatie van de volksraadpleging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl