De voormalig regiopremier van Catalonië, Artur Mas
NOS Nieuws

Oud-leider Catalonië veroordeeld voor burgerlijke ongehoorzaamheid

De voormalig politiek leider van Catalonië, Artur Mas, mag de komende twee jaar geen bestuurlijke functie vervullen. Het Catalaanse hooggerechtshof heeft dat besloten. Mas stond terecht vanwege het illegaal organiseren van een onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië in 2014.

De Spaanse regering had het referendum vooraf als ongrondwettelijk bestempeld en verboden. Mas was destijds regiopremier en liet de stemronde toch doorgaan, met hulp van vrijwilligers. Vanwege die actie is Mas nu schuldig bevonden aan burgerlijke ongehoorzaamheid.

De straf die het hof oplegde, is aanzienlijk lager dan de eis van de Spaanse justitie. Die wilde dat Mas tien jaar geen bestuurlijke functie mocht vervullen. Het hof legde ook straffen op aan twee medeverdachten die hielpen bij de organisatie van het referendum.

Nieuw referendum

Catalonië strijdt al decennialang voor onafhankelijkheid van Spanje. De zittende Catalaanse regering wil in september van dit jaar opnieuw een stemronde houden. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft gezegd dat zo'n referendum illegaal is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl