D66-leider Pechtold op het Binnenhof
NOS NieuwsAangepast

Formatiedag 201: 'We zijn er bijna'

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie lijken nu toch echt bezig te zijn met de laatste loodjes van hun besprekingen. Wanneer de partijen er uit zijn, is nog steeds niet te zeggen, maar D66-leider Pechtold zei na de avondsessie van vandaag: "We zijn er bijna." Voor morgen staan alleen voor de middag besprekingen op het programma.

De partijen hebben nog een aantal onderwerpen waarover knopen moeten worden doorgehakt en ook zijn nieuwe berekeningen teruggekomen van het Centraal Planbureau. Vandaag is ook weer gepraat over de verdeling van de posten over de partijen. Aan die gesprekken werd alleen meegedaan door de vier partijleiders, dus zonder de secondanten.

Minister Hennis

Morgen is het Kamerdebat over het zeer kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het mortierongeluk in Mali, waarbij twee Nederlandse militairen om het leven kwamen. Formeel staat dat debat los van de formatie, maar Hennis is een prominente VVD'er, van wie algemeen werd aangenomen dat ze in het nieuwe kabinet zou terugkeren.

Hennis, bij de Kamerverkiezingen van maart nummer twee op de VVD-lijst, zei op Prinsjesdag zelf dat het haar zou verbazen als ze niet in het kabinet komt.

Verwacht wordt dat Hennis het morgen zwaar krijgt in het debat. Vorige week zei ze dat ze zich na het debat op haar positie wil beraden. Als ze opstapt als minister, lijkt de kans heel klein dat ze dan binnenkort terugkeert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl