Politiemensen verplaatsen hekken bij het huis van Everink voor een reconstructie in juli 2016
NOS Nieuws

OM hoeft dna in zaak-Everink niet vrij te geven voor extern onderzoek

Het Openbaar Ministerie (OM) hoeft niet mee te werken aan extern dna-onderzoek in de strafzaak over de moord op zakenman Koen Everink. Verdachte Mark de J. was naar de rechter gestapt om het OM te dwingen in beslag genomen goederen vrij te geven. De J. wilde die naar een particulier forensisch instituut sturen voor extra dna-onderzoek. De voorzieningenrechter heeft De J.'s eis afgewezen.

De J. had eerder al via de strafrechter geprobeerd om het materiaal in handen te krijgen, maar ook die ging daar niet in mee. De voorzieningenrechter zegt nu dat de strafrechter het belang van de verdachte al heeft meegewogen in zijn beslissing en ziet daarom geen reden om anders te oordelen. Daarnaast vindt de civiele rechter dat hij terughoudend moet zijn bij het ingrijpen in zaken die nog bij de strafrechter liggen.

Ontvoering

Voormalig tenniscoach De J. ontkent dat hij Everink heeft vermoord. Hij bevestigt dat hij de zakenman heeft bezocht op de avond van de moord, maar zegt dat hij daarna is ontvoerd. Everink zou door anderen om het leven zijn gebracht.

Volgens de advocaat van De J. kan het dna-materiaal het scenario bevestigen. Na de mislukte poging bij de strafrechter om het materiaal in handen te krijgen voor onderzoek, had hij daarom een kort geding aangespannen bij de civiele rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl