NOS VoetbalAangepast

Deze 30 Nederlanders beginnen dit weekend in de Premier League

De Premier League had dit seizoen niet spectaculairder kunnen beginnen dan met de 4-3 van Arsenal tegen Leicester City vrijdagavond. Zo meeslepend als dat duel zullen de overige duels in de eerste speelronde niet zijn. Toch is er meer dan genoeg om naar uit te kijken.

Liefst 28 Nederlandse spelers en 2 hoofdtrainers beginnen dit weekend in de meest lucratieve competitie ter wereld. De een strijdt voor de prijzen, voor de ander is handhaving al een wereldprestatie. Alle 30 op een rijtje.

  • Pro Shots
    Wordt dit het jaar van de waarheid voor Vincent Janssen bij Tottenham Hotspur?
  • Pro Shots
    Georginio Wijnaldum ontfermt zich over Mohamed Salah Liverpools duurste aankoop deze zomer

TOTTENHAM HOTSPUR

2016/17: 2de
Duurste zomeraankoop: geen
Nederlanders: Michel Vorm, Vincent Janssen

Twee jaar op rij was de ploeg van trainer Mauricio Pochettino de voornaamste uitdager van de kampioen. Een titel leverde het niet op, maar veel kenners waren het erover eens: op White Hart Lane werd het beste voetbal gespeeld.

Dat compliment zullen de Spurs dit seizoen in ieder geval niet in de wacht slepen, want vanwege de verbouwing van het eigen stadion speelt Tottenham dit seizoen op Wembley. Ook noopt de verbouwing tot zuinigheid: Pochettino heeft tot nu nog geen cent uitgegeven op de transfermarkt.

Doelman Michel Vorm en spits Vincent Janssen zullen opnieuw genoegen moeten nemen met een rol op het tweede plan.

LIVERPOOL

2016/17: 5de
Duurste zomeraankoop: 43 miljoen euro voor Mohamed Salah (AS Roma)
Nederlanders: Georginio Wijnaldum

Sinds Jürgen Klopp aan het bewind is op Anfield wisselt Liverpool spectaculaire zeges af met teleurstellende nederlagen. In zijn tweede volledige seizoen hoopt Klopp samen met assistent-trainer Pepijn Lijnders de manier te vinden om de 'Gegenpressung' (een tactiek om kansen te creëren tegen goed georganiseerde verdedigingen door de tegenstander de bal te gunnen waardoor die ploeg niet meer met verdedigen bezig is) tot bloei te laten komen in Engeland.

Georginio Wijnaldum is inmiddels niet meer weg te denken in de basiself van Klopp en als het aan de flamboyante Duitser ligt komt Virgil van Dijk daar binnenkort bij.

  • Pro Shots
    Michael Keane, Dominic Calvert-Lewin, Wayne Rooney, Davy Klaassen en Ashley Williams voor het Europa League-duel met Ruzomberok.
  • Pro Shots
    Daley Blind is nog altijd een vaste waarde voor trainer Jose Mourinho bij Manchester United

MANCHESTER UNITED

2016/17: 6de
Duurste zomeraankoop: 84,7 miljoen euro voor Romelu Lukaku (Everton)
Nederlanders: Daley Blind

Het tweede seizoen van Jose Mourinho bij een club is even berucht als bewierookt. Tot zijn tweede Chelsea-periode won hij bij al zijn werkgevers in het tweede jaar de landstitel. Met FC Porto en Internazionale voegde hij daar ook nog de beker en de Champions League aan toe.

En als je dan ook nog eens bijna 175 miljoen euro kunt uitgeven om de laatste zwakke plekken in je elftal op te vullen met spelers als Viktor Lindelöf, Nemanja Matic en Romelu Lukaku, kan de concurrentie zijn borst natmaken.

Wat de komst van de Zweedse verdediger Lindelöf betekent voor de positie van Daley Blind is nog niet duidelijk. In de met 2-1 verloren Europese Supercup bleef de Nederlander op de bank.

EVERTON

2016/17: 7de
Duurste zomeraankoop: 28,5 miljoen euro voor Michael Keane (Burnley) en Jordan Pickford (Sunderland)
Nederlanders: Ronald Koeman (trainer), Davy Klaassen, Maarten Stekelenburg, Cuco Martina

Natuurlijk zullen alle schijnwerpers in Goodison Park zaterdag zijn gericht op Wayne Rooney. De terugkeer van de verloren zoon na dertien jaar is de meest aansprekende coup van Ronald Koeman deze zomer, maar zeker niet de duurste. Die eer is voorbehouden aan zowel verdediger Michael Keane als Jordan Pickford.

De 22 miljoen die Koeman spendeerde aan Davy Klaassen geeft aan dat hij een belangrijke rol in gedachten heeft voor de Oranje-international. En zolang Seamus Coleman revalideert van een dubbele beenbreuk, zou Cuco Martina ook weleens veel speelminuten kunnen maken.

  • Pro Shots
    Nathan Aké deze zomer in het oefenduel met Yeovil Town
  • Pro Shots
    Jordy Clasie juicht na een treffer tegen West Bromwich Albion vorig seizoen
  • Pro Shots
    Erik Pieters begint aan zijn vijfde seizoen in de Premier League bij Stoke City

SOUTHAMPTON

2016/17: 8ste
Duurste zomeraankoop: 11 miljoen euro voor Mario Lemina (Juventus)
Nederlanders: Jordy Clasie, Virgil van Dijk

Officieel staat hij nog altijd op de spelerslijst van Southampton, maar de kans lijkt klein dat Virgil van Dijk ooit nog een wedstrijd zal spelen voor Southampton. De gewezen aanvoerder heeft een transferverzoek ingediend hoewel zijn club hardnekkig blijft weigeren om op de avances van Liverpool in te gaan.

De nieuwe coach Mauricio Pellegrino zal zaterdag tegen Swansea City in ieder geval geen beroep op hem doen. Of Jordy Clasie wel in actie komt, is de vraag. In het laatste oefenduel met Sevilla zat de oud-Feyenoorder op de bank.

BOURNEMOUTH

2016/17: 10de
Duurste zomeraankoop: 22,8 miljoen euro voor Nathan Aké (Chelsea)
Nederlanders: Nathan Aké

Het gezaghebbende voetbaltijdschrift FourFourTwo noemde Nathan Aké een van de beste zomeraankopen van het seizoen. Die status verdiende de 22-jarige Nederlander vooral in de eerste helft van het afgelopen seizoen, waarin de Chelsea-huurling grote indruk maakte als centrale verdediger bij Bournemouth.

De voetballende kwaliteiten van Aké passen perfect in het combinatiespelletje van trainer Eddie Howe die alles op alles zette om Aké definitief over te nemen. De 22,8 miljoen euro die Bournemouth overmaakte naar Stamford Bridge is een record.

STOKE CITY

2016/17: 13de
Duurste zomeraankoop: 7,7 miljoen euro voor Bruno Martins Indi (FC Porto)
Nederlanders: Erik Pieters, Ibrahim Afellay, Bruno Martins Indi

Vrijdag zette Bruno Martins Indi eindelijk zijn handtekening. Daarmee is de huurling van vorig seizoen definitief een Potter, net zoals Ibrahim Afellay en Erik Pieters. De laatste begint al aan zijn vijfde seizoen in Stoke.

Vergeleken met vorig seizoen is er niet veel veranderd. Behalve Martins Indi beperkt trainer Mark Hughes zich tot nu toe tot transfervrije spelers en een enkele huurling.

  • Pro Shots
    Frank de Boer
  • Pro Shots
    Leroy Fer heeft gescoord in het oefenduel met Birmingham City
  • Pro Shots
    Gaat Daryl Janmaat weer een moeizaam seizoen tegemoet met Watford?

CRYSTAL PALACE

2016/17: 14de
Duurste zomeraankoop: 9 miljoen euro voor Jairo Riedewald (Ajax)
Nederlanders: Frank de Boer (trainer), Jairo Riedewald, Patrick van Aanholt, Timothy Fosu-Mensah

Dat Frank de Boer zijn gedwongen sabbatical afbrak voor het bescheiden Crystal Palace was voor velen een verrassing. Niet voor De Boer zelf, die al snel zijn draai vond in Engeland. Toch wordt het een hele klus om de ouderwetse speelwijze van de kern naar zijn hand te zetten.

Met Jairo Riedewald, Patrick van Aanholt en Timothy Fosu-Mensah heeft hij wel drie pionnen om de Hollandse School van achteruit in de verf te zetten.

SWANSEA CITY

2016/17: 15de
Duurste zomeraankoop: 12,5 miljoen euro voor Roque Mesa (Las Palmas)
Nederlanders: Leroy Fer, Mike van der Hoorn, Luciano Narsingh, Erwin Mulder, Kenji Gorré

Swansea City beschikt bij de start van de Premier League over de grootste Nederlandse kolonie. Liefst vijf Nederlanders staan onder contract in Wales, al hebben alleen Leroy Fer, Mike van der Hoorn en Luciano Narsingh zicht op veel speeltijd.

Na een rampzalige eerste seizoenshelft vorig jaar leek Swansea City voorbestemd voor degradatie, maar onder Paul Clement - jarenlang assistent van Carlo Ancelotti bij Real Madrid en Bayern München - vond de wederopstanding toch plaats. Toch lijkt een plaats in de middenmoot het hoogst haalbare.

WATFORD

2016/17: 17de
Duurste zomeraankoop: 20 miljoen euro voor Andre Gray (Burnley)
Nederlanders: Daryl Janmaat, Nordin Amrabat

Vorig jaar eindigde Watford net boven de degradatiestreep. De Londense club die ooit door zanger Elton John van de ondergang werd gered, wil meer. En dus legde het 20 miljoen euro neer voor de spits van Burnley, de ploeg die op de drie degradanten na het minste tot scoren kwam in het afgelopen seizoen.

Voor Daryl Janmaat en Marokkaans international Nordin Amrabat is te hopen dat de van het gedegradeerde Hull City overgekomen trainer Marco Silva de weg omhoog weet te vinden. Een voordeel: in tegenstelling tot zijn voorganger Walter Mazzari spreekt de Portugese oefenmeester tenminste voldoende Engels.

  • Pro Shots
    Rajiv van La Parra
  • Pro Shots
    Davy Pröpper maakte de overstap naar het gepromoveerde Brighton and Hove Albion
  • Pro Shots
    Krijgt Siem de Jong een nieuwe kans van trainer Rafael Benitez bij Newcastle United?

HUDDERSFIELD TOWN

2016/17: gepromoveerd
Duurste zomeraankoop: 13 miljoen euro voor Steve Mounié (Montpellier)
Nederlanders: Rajiv van La Parra

De supporters van Huddersfield Town hebben de zomer van hun leven gehad. Reden daarvoor is de zege - na strafschoppen - op het Reading van trainer Jaap Stam in de finale van de play-offs.

Dat Huddersfield zich überhaupt plaatste voor de 'wedstrijd van 180 miljoen pond' was voor een groot deel te danken aan Rajiv van La Parra. De linksbuiten, die in het verleden onder meer speelde bij sc Heerenveen, kwam afgelopen seizoen 43 duels in actie.

Met Aaron Mooy staat nog een halve Nederlander onder contract bij The Terriers. De Australische international heeft een Nederlandse moeder.

BRIGHTON & HOVE ALBION

2016/17: gepromoveerd
Duurste zomeraankoop: 17 miljoen euro voor José Izquierdo (Club Brugge)
Nederlanders: Davy Pröpper, Soufyan Ahannach

In het seizoen 1982/83 speelde Brighton & Hove Albion voor het laatst op het hoogste niveau. Dat jaar eindigde de Zuid-Engelse club als laatste en degradeerde samen met Manchester City. En laat die club 34 jaar later ook de tegenstander zijn bij de terugkeer van The Seagulls.

Een stevige uitdaging ook voor Davy Pröpper die na consultatie met oud-Brighton-speler Danny Holla verrassend de overstap maakte van PSV. Hoewel, als we het dan toch over verrassingen hebben. Wie had gedacht dat Soufyane Ahannach de overstap zou maken van Almere City naar de Premier League?

Handhaving zal in Brighton hoe dan ook worden gevierd als een kampioenschap.

NEWCASTLE UNITED

2016/17: gepromoveerd
Duurste zomeraankoop: 11,3 miljoen euro voor Jacob Murphy (Norwich City)
Nederlanders: Siem de Jong, Tim Krul

Georginio Wijnaldum, Tim Krul, Daryl Janmaat, Vurnon Anita, Luuk de Jong, Siem de Jong. Allemaal Nederlanders die de afgelopen jaren het shirt van Newcastle United droegen. Van die kolonie zijn alleen Krul en Siem de Jong over.

Het perspectief van de doelman - een kind van de club - is onder Rafael Benitez zeer vertroebeld en ook Siem de Jong zal zich vooral als supersub moeten bewijzen.

Programma Premier League - eerste speeldag

Vrijdag
Arsenal - Leicester City4-3
Zaterdag
Watford-Liverpool
West Bromwich Albion-Bournemouth
Southampton-Swansea City
Everton-Stoke City
Crystal Palace-Huddersfield Town
Chelsea-Burnley
Brighton and Hove Albion-Manchester City
Zondag
Newcastle United-Tottenham Hotspur
Manchester United-West Ham United

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl