Liu Xia op 15 juli, bij de verstrooiing van de as van haar man
NOS NieuwsAangepast

Advocaat: China laat weduwe Liu Xiabo verdwijnen

Een Amerikaanse advocaat stelt China verantwoordelijk voor de mysterieuze verdwijning van Liu Xia, de weduwe van de in juli overleden dissident en Nobelprijswinnaar Liu Xiabo. De advocaat is Jared Genser, die het echtpaar sinds 2010 bijstaat.

Genser heeft de zaak aanhangig gemaakt bij de Verenigde Naties, meldt de Britse krant The Guardian.

Vrienden van de 56-jarige dichter Liu Xia zeggen dat ze eerst onder begeleiding van veiligheidsagenten naar het zuidwesten van China is gebracht. Mogelijk is ze inmiddels teruggekeerd naar Peking, waar ze sinds 2010 feitelijk onder huisarrest stond. In dat jaar kreeg haar man, die in de gevangenis zat, zeer tegen de zin van China de Nobelprijs voor de Vrede.

Kafkaësk

Journalisten die de flat van het echtpaar willen bezoeken, stuiten op hardhandige tegenwerking van agenten. Chinese functionarissen weigeren vragen te beantwoorden over de verblijfplaats van Liu Xia.

Genser schrijft aan de VN dat Liu Xia tegen haar wil van haar vrijheid is beroofd, dat de staat daarvoor verantwoordelijk is en dat China weigert opheldering te verschaffen. Hij noemt de verdwijning kafkaësk.

Liu Xia werd op 15 juli voor het laatst gezien, toen de as van haar man in zee werd verstrooid, om te voorkomen dat zijn graf of urn een pelgrimsoord zou worden. Genser hoopt dat Liu Xia weer in de openbaarheid komt, nu de VN zich met de zaak gaat bemoeien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl