President Maduro viert zijn omstreden overwinning
NOS NieuwsAangepast

Na omstreden verkiezingen groeit vrees voor burgeroorlog in Venezuela

Na de verkiezingen van gisteren voelt president Maduro van Venezuela zich gesterkt om het landsbestuur naar zijn hand te zetten. De oppositie heeft weliswaar een ruime meerderheid in het parlement, maar dat wordt nu omzeild door de nieuwe grondwetgevende vergadering.

Deze gisteren gekozen "supermacht", zoals Maduro hem noemt, kan de grondwet aanpassen, het parlement ontbinden en tegenstribbelende functionarissen ontslaan. De nieuwe instelling wil bijeenkomen in het gebouw waar het parlement ook zetelt. Het is nog niet duidelijk hoe dat in de praktijk moet gebeuren.

Maar het zittende parlement zal zich niet zomaar gewonnen geven. "Het is niet uitgesloten dat ze blijven zitten en dan krijg je straks twee verschillende regeringen", zegt Latijns Amerika-correspondent Marc Bessems. "De meest waarschijnlijke optie is dat er twee parallelle overheden komen. Dat zou volgens sommigen kunnen leiden tot een burgeroorlog."

Immuniteit

Om het parlement onder druk te zetten, dreigt president Maduro de immuniteit van parlementariërs op te heffen. Hij geeft de oppositie de schuld van de straatprotesten die nu al vier maanden onafgebroken doorgaan en waarbij 120 doden zijn gevallen. "Alle criminelen zullen de gevangenis ingaan voor de misdaden die ze hebben gepleegd", zegt de president. "Er zijn al cellen klaar die op ze wachten."

De oppositie is woedend en wil vandaag opnieuw demonstreren. "De grondwetgevende vergadering zal geen enkel probleem oplossen", zegt oppositieleider Capriles. "Het betekent gewoon een grotere crisis. Er begint nu een nieuwe fase van de strijd."

Maar de regering zal er alles aan doen om meer protesten te voorkomen, verwacht correspondent Marc Bessems. "Het geweld kan de komende dagen escaleren", verwacht hij. Gisteren ontplofte voor het eerst een zwaar explosief tussen de ordetroepen. "Volgens doemdenkers zal dat vaker gebeuren of zullen demonstranten zelfs pistolen meenemen", zegt Bessems.

Zwaar explosie treft ordetroepen Caracas

Veel landen in Latijns-Amerika, van Mexico tot Argentinië, veroordelen de verkiezingen van gisteren en erkennen de uitslag niet. Ze vinden dat de macht moet liggen bij het gekozen parlement en niet bij de grondwetgevende vergadering, die volgens hen onder twijfelachtige omstandigheden is gekozen. Ook de Europese Unie zal de uitslag waarschijnlijk niet erkennen.

De VS had voor de verkiezingen al met sancties gedreigd. De Amerikanen kunnen bijvoorbeeld actie ondernemen tegen bepaalde regeringsfunctionarissen.

En het is niet uitgesloten dat ze de hele oliesector zullen aanpakken. Bijvoorbeeld door de import van olie te verbieden. Dat zou rampzalig zijn voor Venezuela, zegt Bessems. "Het land is compleet afhankelijk van de olie-export. Als de olie-inkomsten wegvallen dreigt zelfs een hongersnood."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl