Tekenend voor dit WK: Vivian Sevenich (witte cap) wordt afgetroefd door een Hongaarse
NOS SportAangepast

Het evalueren bij de waterpolosters kan beginnen

Was de Nederlandse vrouwen-waterpoloploeg twee jaar geleden bij de WK in Kazan nog een verrassende finalist, anno 2017 hangt de vlag er heel anders bij. In de tussenronde van de WK in Boedapest verloor Oranje van Rusland, waardoor de negende plaats nog het hoogst haalbare is voor het team van Arno Havenga.

De eerste wedstrijd na de dramatische uitschakeling won Oranje zakelijk met 19-4 van Nieuw-Zeeland. Maar de pijn van het gemiste podium is er nog volop. Wat is er misgegaan? "We zijn niet scherp genoeg, de Russen wel. Die zijn voor niks en niemand bang en profiteren van onze fouten. Wij wachten te veel af en dat kost ons de kop", is de verklaring van speelster Vivian Sevenich.

"We moeten gewoon brutaler worden. Geen excuses meer. De dood of de gladiolen. Erop op de momenten dat het moet. Dat is enerzijds een boodschap aan de aanvallers, die sneller voor het schot op doel moeten gaan."

Debby Willemsz

Maar ook defensief is er ruimte voor verbetering, meent doelvrouw Debby Willemsz. "We moeten scherp beginnen aan de wedstrijd. Dat wij tegen Rusland met 4-0 achter komen, mag gewoon niet gebeuren."

"We moeten echt de agressiviteit hebben om te blokken en een vuist te maken richting de tegenstander. Zo van: bij ons gaat er niks in, klaar. Dan zie je dat ook terug in de aanval, omdat we dan veel meer vertrouwen hebben. Dan gaat het spelletje ook lekkerder."

Debby Willemsz

Het mag opvallend genoemd worden dat Oranje een gebrek aan scherpte vertoont, uitgerekend tijdens het titeltoernooi. Sevenich: "Dat is kwalijk en dat beseffen we ook heel goed."

Ze vindt het moeilijk te zeggen bij wie de schuld ligt. "Ik denk dat we hier allemaal een rol in hebben. Het is een teamprestatie, dus we zijn hier allemaal schuldig aan."

'Dit kan gebeuren'

De oorzaak van de uitschakeling van Oranje ligt ook al vóór de verloren wedstrijd tegen Rusland. Had Nederland de poulewedstrijd tegen Hongarije gewonnen, dan was de ploeg aan de eenvoudige kant van het speelschema terechtgekomen. Het duel met het thuisland ging echter verloren.

Sevenich: "Maar het zijn allebei wel topploegen. Hongarije is echt een titelkandidaat. Als je aan deze kant van het wedstrijdschema zit, weet je dat dit kan gebeuren. Natuurlijk moet je daarboven staan, maar je kunt een keer aan het kortste eind trekken, zoals wij nu."

Uitwaaieren of eenheid?

Na de Olympische Spelen waaierden de internationals uit over de wereld om in aantrekkelijke competities waterpolo te gaan spelen. De eenheid van Zeist werd losgelaten.

Maar volgens Sevenich is dat alleen maar gunstig voor Oranje. Andere omgeving, andere ervaringen. Even los van alles, weg uit Nederland en met frisse energie weer terug in Zeist. Na de WK evalueert Oranje het mislukte toernooi en zal ook besproken worden wat er anders moet.

Waterpolobondscoach Havenga: we missen de onbevangenheid

Sevenich houdt het volste vertrouwen in bondscoach Havenga en zijn staf. "Maar we zullen er allemaal een schepje bovenop moeten doen. Ook zij."

Doelvrouw Willemsz loopt er niet op vooruit. "Ik denk dat we na het toernooi moeten evalueren en dan zien we wel wat er gaat gebeuren."

De ruime zege op Nieuw-Zeeland heeft Sevenich één ding duidelijk gemaakt. "Rusland, Hongarije, dat is wereldtop. Wij hebben vandaag bewezen dat we veel te goed zijn voor de rest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl