Chester Bennington
NOS NieuwsAangepast

'Chester Bennington heeft met Linkin Park een muziekgenre groot gemaakt'

Een paar weken geleden was Linkin Park nog de headliner op festival Rock Werchter in België, vandaag is zanger Chester Bennington overleden. "Linkin Park is voor een hele generatie een belangrijke band", vertelt popjournalist Atze de Vrieze van 3VOOR12. "Vooral de mensen die halverwege de jaren 80 zijn geboren: zij groeiden met hun muziek op."

Bennington heeft met Linkin Park een muziekgenre groot gemaakt, gaat De Vrieze verder. "In 2000 brak Linkin Park door met nu metal: een combinatie tussen metal en rap. Dit sloeg bij jongeren toen meteen ongelooflijk hard aan."

Ze waren misschien niet de eerste band met deze muziekstijl, maar ze maakten die wel populair. "Ze bereikten een mega-publiek toen. Hun muziek was helemaal nieuw." Vooral de nummers In The End en Numb/Encore met rapper Jay-Z werden heel populair. "Linkin Park was de nieuwe generatie na grunge, de nieuwe Amerikaanse rock", zegt De Vrieze.

Maar ook al bleef de achterban van de band groot, hun glorietijd was toch wel voorbij. "De laatste jaren werden hun nummers iets minder stevig. Ze waren bijna niet vergelijkbaar met de eerdere sound." De band kreeg ook slechte recensies voor hun optreden op Rock Werchter. "Dat het tegenviel, verbaast me niets. Ze hadden hele slechte laatste platen", zegt De Vrieze.

Bennington pleegde vandaag zelfmoord, op de verjaardag van zijn vriend en grunge-icoon Chris Cornell. Die pleegde in mei zelfmoord. "Dat is echt geen toeval, dat moet een bepaalde connectie met elkaar hebben", zegt De Vrieze. "Die connectie tussen hen was echt voelbaar."

Bennington twitterde in mei een brief voor Cornell nadat hij het nieuws over zijn overlijden had gehoord. "Je hebt me op zoveel manieren geïnspireerd", schreef hij. "Ik bid voor je dat je vrede vindt in het volgende leven."

Popjournalist en hoofdredacteur van muziekblad Soundz, Jean-Paul Heck, sprak Bennington een paar weken geleden nog. "Hij was toen heel vrolijk", vertelt hij. "Chris Cornell was de laatste keer dat ik hem sprak depressief, maar Bennington totaal niet. Ik had nooit verwacht dat hij zelfmoord zou plegen, dat hij zo'n type was die met een zware last door het leven liep."

Want Bennington had wel een moeilijke jeugd, legt hij uit. "Hij werd misbruikt en was verslaafd aan drugs, maar sinds hij een gezin had, dacht ik wel dat hij weer in balans was."

Het is de vraag of er nu nog een toekomst voor Linkin Park is, na de dood van Bennington. Heck denkt van wel. "De band hing natuurlijk wel vast aan hem en producer Mike Shinoda. Zij waren echt de gezichten van de band. Maar ik verwacht dat ze doorgaan."

Want de band is nog vrij jong, zegt Heck. "Het zijn nuchtere mannen, slimme jongens. De band hoeft niet uit elkaar te vallen. Ze kunnen het grote verlies voor veel fans opvangen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl