Confrontatie tussen bewoners van het Rifgebied en de Marokkaanse politie
NOS Nieuws

Nederlands-Marokkaanse verdachte en activist voorlopig vrij

De Marokkaans-Nederlandse activist en verdachte van drugscriminaliteit Saïd C. mag een procedure over uitlevering aan Marokko in vrijheid afwachten, heeft de rechter bepaald. Wel krijgt C. een enkelband en moet hij zich verplicht melden.

Marokko wil al jaren dat Nederland C. uitlevert. Hij wordt in Marokko verdacht van drugssmokkel, moord, corruptie en witwassen. Hij is ook een activist die zich inzet voor de onafhankelijkheid van het Rifgebied. Critici zeggen dat Marokko hem daarom de mond wil snoeren.

De ambassadeur van Marokko in Nederland zegt tegen de NOS dat dat zeker niet het geval is. Hij benadrukt dat C. niet op politieke gronden wordt vervolgd.

De 51-jarige C. heeft een dubbele nationaliteit en wordt ook in Nederland verdacht van drugscriminaliteit.

Diplomatieke spanningen

De zaak van C. heeft geleid tot diplomatieke spanning tussen Nederland en Marokko. Vorige maand riep Marokko de ambassadeur terug om druk op de uitlevering te zetten. Nederlandse ministeries noemden die actie onbegrijpelijk. Eind juni werd C. opgepakt in verband met het Marokkaanse verzoek.

"De Marokkaanse overheid heeft veel druk gezet op Nederland om C. uitgeleverd te krijgen", zegt correspondent Sjoukje Rietbroek. "De Marokkanen blijven benadrukken dat hij wordt verdacht van serieuze misdaden."

De ambassadeur is nu tevreden met de gang van zaken. Dat C. onder zulke strikte voorwaarden is vrijgelaten, is voor hem een teken dat Nederland de zaak zeer serieus neemt.

Nederlandse verdenkingen

Ook in Nederland loopt er een drugszaak tegen C.. De politie legde twee jaar geleden een drugsnetwerk bloot, waarvan de Marokkaanse Nederlander deel zou uitmaken. Bij doorzoekingen in die zaak werden onder meer vuurwapens en een hennepkwekerij aangetroffen.

Het Openbaar Ministerie zegt dat de verdenkingen in Nederland geen reden hoeven te zijn om C. niet uit te leveren. Een woordvoerder zegt dat er afspraken zijn gemaakt tussen Nederland en Marokko. Als besloten wordt C. uit te leveren, wordt hij later teruggebracht naar Nederland om voor de rechter te verschijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl