Donald Trump jr.
NOS NieuwsAangepast

Er zat nóg een Rus bij het gesprek met Donald Trump junior

Bij de geruchtmakende ontmoeting van Donald Trump jr. met een Russische advocate zat vorig jaar nog een Rus. Het was de vroegere Sovjet-spion Rinat Achmetsjin. Tegen het persbureau AP heeft hij bevestigd dat hij bij het gesprek was.

Achmetsjin werd in 2009 genaturaliseerd tot Amerikaan en werkt in de VS als lobbyist. Voordien werkte hij tientallen jaren voor de Russische contraspionage.

Sommigen in de VS concluderen daaruit dat hij misschien namens de Russische veiligheidsdienst of zelfs het Kremlin bij het gesprek met Trump jr. en advocate Natalja Veselnitskaja zat.

Anderen noemen dat minder waarschijnlijk en zeggen dat Achmetsjin bij het gesprek was als lobbyist voor adoptie. Hij en Veselnitskaja werkten voor een stichting die pleitte voor hervatting van adoptie van Russische kinderen door Amerikanen.

Die adoptie was door president Poetin verboden als reactie op Amerikaanse sancties tegen Rusland. Die sancties waren door de regering-Obama ingesteld als strafmaatregel voor de dood van een Russische advocaat in een cel in Moskou.

Trump en de Russen: wat gebeurde er de afgelopen tijd?

De 'adoptie-link' strookt met wat Donald Trump jr. heeft gezegd over het gesprek in de Trump Tower. Dat gesprek ging in hoofdzaak over adoptie en niet over belastende informatie die de Russen konden verschaffen over Hillary Clinton, zei Trump junior.

Vooral in Democratische kringen wordt dat laatste sterk betwijfeld. Er wordt op gewezen dat ook Jared Kushner, de schoonzoon en belangrijkste adviseur van Trump senior, en diens campagneleider Paul Manafort bij het gesprek waren. Het moest dus wel over meer dan alleen adoptie gaan, is de redenering.

Bovendien is uit e-mailverkeer gebleken dat Trump jr. wel degelijk hoopte dat hij van Russische kant informatie over Hillary Clinton zou krijgen die haar zou beschadigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl