IOC-vergadering in Lausanne
NOS SportAangepast

Eurlings brengt IOC-voorzitter Bach op idee: Amsterdam 2032

Zonder dat het zijn bedoeling was, heeft Camiel Eurlings vandaag bij de IOC-vergadering in Lausanne de aanzet gegeven voor een nieuwe poging om de Olympische Spelen naar Nederland te halen.

Net voordat bekend werd dat Parijs en Los Angeles de Spelen van 2024 en 2028 mogen organiseren, nam het Nederlandse IOC-lid het woord. Door in een keer twee Spelen toe te kennen, ziet hij tijd vrijkomen om meer aan geplande hervormingen te werken. Het IOC wil het organiseren van de Olympische Spelen interessanter en vooral rendabel maken voor kleinere landen.

IOC-voorzitter Thomas Bach reageerde met een kwinkslag op het pleidooi van Eurlings: "Dank u wel meneer Eurlings, voor het opwarmen van de kandidatuur van Amsterdam voor de Spelen van 2032."

Eurlings brengt IOC-voorzitter Bach op idee: Amsterdam 2032

In 1928 waren de Spelen in Amsterdam en er lag een plan om dat honderd jaar later weer te doen. Toen Nederland was begonnen met de kandidaatstelling van Amsterdam voor 2028 (2014 en 2032 waren ook een optie), bleek dat de regering het plan financieel niet zou steunen. Daarom werd de kandidatuur niet doorgezet.

Ook andere landen haken af

Dat is een van de redenen waarom Eurlings de hervormingen zo belangrijk vindt. "Parijs en Los Angeles zijn prachtige kandidaturen, maar de werkelijkheid is dat er heel wat landen zijn afgehaakt. Daarom heb ik dat gezegd."

"Het kan niet zo zijn dat het organiseren van de Spelen alleen voor grote landen is", gaat hij verder via Skype. "Bach heeft aangegeven dat het IOC de hervormingen gaat doorzetten. Kandidaatsteden zullen meer geholpen worden. De Spelen zullen zich maximaal aanpassen aan de stad en het land, in plaats van andersom."

'Spelen moeten zich aanpassen aan stad en niet andersom'

Is Amsterdam 2032 een serieuze optie? "Dat is niet aan mij, dat moet Nederland besluiten. Ik zal eerlijk zeggen: ons land is heel kritisch op de kosten. Ik denk niet dat er veel mensen staan te juichen als de Spelen heel veel belastinggeld kosten en dat de sociale voorzieningen daar de dupe van worden."

Maar Eurlings sluit het niet helemaal uit. "Maar ga je de Spelen eenvoudiger en goedkoper maken zodat je er geld aan overhoudt, dan wordt het een ander verhaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl