NOS SportAangepast

IOC gunt Parijs en Los Angeles de Spelen, andere keus is er niet

Het Internationaal Olympisch Comité heeft besloten dat Parijs en Los Angeles de Olympische Spelen mogen organiseren. De een krijgt de Spelen van 2024, de ander die van 2028. De twee steden moeten met het IOC om de tafel om te bepalen wie welk jaar doet.

IOC gunt Parijs en Los Angeles de Spelen, andere keus is er niet

In september besluit het IOC definitief over de Spelen van 2024 en 2028. Mochten beide steden en het IOC er niet uitkomen, dan wordt in september alleen over 2024 besloten.

Parijs gaat voor 2024

De burgemeester van Parijs heeft eerder al aangegeven dat Parijs eigenlijk alleen de Spelen van 2024 wil. Dan is het precies 100 jaar geleden dat de Olympische Spelen in Parijs waren.

De Franse president Macron bij de presentatie van de Parijse plannen om in 2024 de Olympische Spelen te organiseren

Het is zeldzaam dat het IOC in een keer twee Spelen wil aanwijzen. Het is slechts een keer eerder gebeurd, in 1921 kreeg Parijs de Spelen van 1924 en Amsterdam de Spelen van 1928.

Normaal gesproken wordt zeven jaar voor de Olympische Spelen een verkiezing gehouden om de organiserende stad aan te wijzen. Hoewel het IOC officieel laat weten dat beide kandidaten te goed waren om te verliezen en dat daarom een uitzondering gemaakt wordt op de eigen regels, is het een publiek geheim dat de beslissing om beide steden de Spelen toe te kennen ook uit nood geboren is.

Slechts weinig steden staan nog te trappelen om het evenement te organiseren. Het prijskaartje dat aan de Spelen hangt, weerhoudt steeds meer steden ervan zich kandidaat te stellen.

Rio moet 50 miljoen terugbetalen

De Olympische Spelen van 2016 hebben Rio de Janeiro naar schatting ruim elf miljard euro gekost en de stad moet nog steeds zo'n 50 miljoen terugbetalen aan tal van schuldeisers.

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn voorbij. De Spelen werden beëindigd met de sluitingsceremonie in het Maracana-stadion

Voor 2024 hadden zich in eerste instantie vijf steden kandidaat gesteld, maar drie ervan - Boedapest, Rome en Hamburg - haakten om uiteenlopende redenen af.

Ook voor de organisatie van de Winterspelen 2022 bleven uiteindelijk maar twee kandidaten over: Peking en Almaty. De keuze viel vervolgens op Peking, ook al zijn er in de directe nabijheid van die stad geen hoge bergen en is sneeuw er schaars.

De teruggelopen interesse voor het organiseren van het vierjaarlijkse sportevenement is een doorn in het oog van het IOC. Het comité heeft na alle verhalen over corruptie en vriendjespolitiek juist gekozen voor een eenvoudigere procedure, met als doel de Spelen goedkoper en flexibeler te maken. Vooralsnog zonder het gewenste effect.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl