Donald Trump jr.
NOS NieuwsAangepast

'Trump jr hoorde dat Kremlin campagne van zijn vader wilde helpen'

Donald Trump jr., de oudste zoon van de Amerikaanse president, wist dat de belastende informatie over Hillary Clinton die hem was beloofd, afkomstig was van het Kremlin. Hij zou per e-mail daarvan op de hoogte zijn gebracht, schrijft The New York Times op basis van drie bronnen die de mail hebben gelezen. Er stond ook in dat de Russische regering met de informatie de campagne van Trump wilde helpen.

De krant schreef deze week voor het eerst over de ontmoeting tussen Trump jr. en een advocate die belastende informatie over Clinton had aangeboden. Ook Trumps schoonzoon Jared Kushner en oud-campagneleider Paul Manafort waren bij het gesprek aanwezig. Trump jr. erkende toen in reactie op de berichtgeving dat hij de advocaat inderdaad had gesproken en geïnteresseerd was in haar informatie.

Hoewel hij er gisteren niets over zei, schrijft The New York Times dat hij wel wist dat de Russische regering de bron was van de belastende informatie. De e-mail waarin dat stond, werd volgens de krant verzonden door Rob Goldstone, een Britse voormalige tabloid-journalist die de advocaat en Trump jr. met elkaar in contact bracht.

Goldstone en Trump organiseerden samen de Miss Universe-verkiezing in Moskou.

Schadelijk voor president

Uit de e-mail zou niet blijken dat het Kremlin grootschalige pogingen heeft ondernomen om de verkiezingscampagne in de VS te beïnvloeden. Ook zou niet zijn geschreven dat de belastende informatie over Hillary Clinton afkomstig is uit de hack waarbij duizenden e-mails van de Democratische partij zijn gestolen.

Het nieuws kan schadelijk zijn voor president Trump, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Het komt nu heel dicht bij hem zelf. Het gaat om zijn eigen familie."

"Voor het eerst is er een onthulling over mogelijke samenwerking tussen de Russische autoriteiten en Trumps campagne. Deze onthulling is misschien nog niet het harde bewijs van samenspanning, maar het geeft wel aan dat Trump jr. en de campagneleiders van de president de informatie verwelkomden en dat ze bereid waren deze persoon te ontmoeten."

Trump-Ruslandonderzoek

Volgens The New York Times willen het ministerie van Justitie en leden van een speciale onderzoekscommissie van het Congres de e-mail waarschijnlijk inzien. Het ministerie en de commissie onderzoeken of het campagneteam van Trump banden had met Rusland.

De vice-voorzitter van de Senaatscommissie voor inlichtingen Mark Warner zei bij CBS News dat hij Trump jr. wil horen over zijn gesprek met de advocaat. De Democraat spreekt van "een patroon van vergeten ontmoetingen met Russen".

'Veel gedoe om niets'

Zowel Trump jr. als Goldstone zegt dat er weinig concreets is besproken bij de ontmoeting. Trump jr. erkent wel dat de bedoeling van de ontmoeting met de advocate was om voor Clinton belastende informatie te ontvangen. Maar in het gesprek zou de informatie vaag zijn geweest en het zou snel zijn gegaan over andere onderwerpen. Zo werd er volgens Trump jr. gesproken over adoptie van Russische kinderen en een zwarte lijst met Russische schenders van mensenrechten.

Kushner en Manafort weigeren te reageren op het artikel van The New York Times. De advocaat van Trump jr. noemt het artikel van de krant "veel gedoe om niets".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl