Donald Trump, Jared Kusner en Donald Trump jr.
NOS NieuwsAangepast

'Kremlin lokte Trump-kamp met informatie over Clinton'

Donald Trumps campagneteam heeft vorig jaar een ontmoeting gehad met een aan het Kremlin gelieerde advocaat in de verwachting dat zij belastende informatie over de Democratische presidentskandidaat Clinton zou hebben. Dat schrijft The New York Times na gesprekken met drie Witte Huis-adviseurs die over de ontmoeting zijn ingelicht en twee personen die ook op de hoogte waren.

De ontmoeting vond op 9 juni vorig jaar plaats in de Trump Tower in New York, twee weken nadat Trump de Republikeinse nominatie had gewonnen. Trump werd bij de ontmoeting vertegenwoordigd door zijn zoon Donald Trump jr., zijn schoonzoon Jared Kusnher en de voorzitter van het campagneteam Paul Manafort, schrijft de krant. De krant weet niet of de advocaat, Natalia Veselnitskaja, informatie over Clinton met haar gesprekspartners heeft gedeeld.

Het belang van de onthulling, zo schrijft de krant, is dat er voor het eerst aanwijzingen zijn dat leden van Trumps campagneteam bereid waren om Russische hulp te accepteren. De Amerikaanse justitie en parlementaire commissies onderzoeken op dit moment of het Trump-kamp met het Kremlin heeft samengespannen om de presidentsverkiezingen te winnen.

De Trump Tower in New York

Kort na publicatie van het bericht in de krant verscheen een reactie van Trumps advocaten. Een woordvoerder zei dat de president niet op de hoogte was van de ontmoeting van zijn zoon met de advocaat en er zelf niet bij was.

Donald Trump jr. zei tegen de krant dat hij op verzoek van een kennis met de ontmoeting heeft ingestemd. "Nadat er beleefdheden waren uitgewisseld, zei de vrouw dat personen met een relatie met de Russen de Democraten financierden en mevrouw Clinton steunden"', zei Trump jr. Concreter dan dat werd zij volgens hem niet.

Daarna zou er over adoptie van Russische kinderen zijn gesproken en over een zwarte lijst met Russische schenders van mensenrechten. Trump leidde daaruit af dat de informatie over Clinton alleen maar als voorwendsel was gebruikt om een gesprek over de andere onderwerpen te voeren.

Paul Manafort

Kushner en Manafort weigerden om de krant uitleg te geven. Manafort vertrok in augustus vorig jaar als campagneleider van Trump vanwege zijn nauwe banden met Rusland.

Amerikaanse inlichtingendiensten meldden eerder dat Russische hackers belastende e-mails van Clintons medewerkers aan WikiLeaks hebben doorgespeeld. WikiLeaks zette ze vanaf 22 juli vorig jaar online.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl