70 procent minder aangiften: in Purmerend doet de politie het helemaal anders
"We kwamen er bij de recherche achter dat we met veel aangiftes niets konden, dat er niets strafbaars of geen bewijs was en dat mensen ontevreden waren over de afhandeling."
Reden genoeg om het helemaal anders te doen, vertelt Christel Suzenaar, teamchef bij de politie in Purmerend. En dus begon haar team met een nieuwe manier van aangiften opnemen. Of beter gezegd: bepalen of aangifte doen eigenlijk wel zin heeft.
Uit onderzoek van de Politieacademie blijkt dat veel mensen die aangifte komen doen van kleine delicten helemaal niet zitten te wachten op een strafproces. "De kunst is uitzoeken wat de burger wil", zegt Suzenaar. "Als je aan de balie al in gesprek gaat en de juiste vragen stelt, merk je dat veel mensen iets anders willen dan aangifte doen. Ze willen geen strafrechtelijke vervolging, maar een oplossing voor hun probleem."
In Purmerend haakt nu, als dat nodig is, een wijkagent of een rechercheur aan bij het gesprek aan de aangiftebalie. Samen met het slachtoffer kijken ze wat wijsheid is: toch aangifte doen, of zoeken naar een andere oplossing.
Hulp
De eerste experimenten met deze nieuwe werkwijze lieten een opmerkelijk resultaat zien. Slechts na 17 van de 47 intakegesprekken werd daadwerkelijk aangifte gedaan. In de rest van de zaken werd gekozen voor een andere oplossing, zoals het regelen van hulp.
De keren dat wél aangifte werd opgenomen, ging het vaak om kwesties waar in het verleden niet adequaat was gereageerd. Ook deden sommige mensen alleen maar aangifte om aanspraak te kunnen maken op schadevergoeding.
Het betekent niet dat we een slappe politie worden, of een soort duizenddingendoekje.
Inmiddels zijn meer dan tweehonderd gesprekken op de nieuwe manier gevoerd; 70 procent van de mensen ziet uiteindelijk af van aangifte. Zij worden door de politie naar andere instanties geleid, die hen verder moeten helpen.
Teamchef Suzenaar: "Het betekent niet dat we een slappe politie worden, of een soort duizenddingendoekje. Het betekent dat we meer tijd overhouden om de echte boeven te vangen."
Christel Suzenaar hoopt dat de nieuwe benadering zich als een olievlek uitbreidt over de Nederlandse politieteams. "Wijkagenten zijn wel gewend om uitgebreid met mensen te praten en met allerlei instanties samen te werken, maar voor veel andere collega's is dit nieuw."
De korpsleiding reageert enthousiast op de bevindingen uit Purmerend, maar wil de werkwijze niet van bovenaf opleggen. "De kracht is dat het door deze politiemensen zelf is bedacht", zegt een woordvoerder. "Ieder team is anders en moet zelf bepalen hoe ze zich het beste kunnen ontwikkelen."
'Goede investering'
Ondertussen is het in Purmerend zaak om nu vol te houden, zegt Suzenaar. "Door de waan van de dag lukt het niet altijd om dat goede gesprek te voeren. Soms is het ook best lastig, als iemand staat te briesen dat hij aangifte wil doen. Maar we proberen bewust de tijd te nemen, want het blijkt een goede investering."