NOS NieuwsAangepast

'Demonstraties tijdens een G-top zijn een symbool geworden'

  • Annemieke van Put

    Beeldredacteur NOS

  • Annemieke van Put

    Beeldredacteur NOS

Het is in Hamburg inmiddels een kat-en-muisspel geworden tussen anti-G20-demonstranten en de politie. Vanmorgen was het in de Duitse stad opnieuw onrustig na een avond van rellen. Dat het uit de hand loopt is geen verrassing, het gaat namelijk vaker mis tijdens toppen.

"Demonstraties tijdens een G-top zijn inmiddels een soort symbool geworden", zegt Brussel-correspondent Bert van Slooten. "Zo'n top vinden tegenstanders hét bolwerk van imperialisme, daar zitten de mannen en de vrouwen die aan de touwtjes trekken."

Ontvlucht

De tegenstanders van de top grijpen de bijeenkomst aan om hun woede te uiten over globalisering en sociale ongelijkheid. Van Slooten: "De demonstranten hebben het gevoel dat ze op zo'n top echt dingen kunnen beïnvloeden, veel meer dan in Brussel. Er zit in Hamburg nu meer macht bij elkaar dan de 28 regeringsleiders van de EU."

Volgens Van Slooten werden de demonstraties pas echt groot rond de oprichting van de G20, in de tijd dat het anti-globalisme opkwam. Symbool voor massademonstraties staat de G8-bijeenkomst in Genua in 2001 waar een botsing tussen anti-globalisten en de ME uitliep op een ware veldslag. Daarbij kwam een demonstrant om het leven.

Dat het nu juist in Hamburg zo uit de hand loopt komt volgens Van Slooten door de bereikbaarheid. "Je kan heel makkelijk naar Hamburg om te demonstreren, met de trein of liftend bij wijze van spreken."

Compleet afgeschermd

Dat was bijvoorbeeld niet het geval bij een G7-top eerder dit jaar in de Siciliaanse stad Taormina. Grote demonstraties bleven daarom uit. "Op Sicilië kon je er gewoon niet bij komen", zegt van Slooten. "Het is een eiland en werd compleet afgeschermd. Ze konden volledige controle houden over wat er binnenkwam met de boot of het vliegtuig."

Als er dan wel wordt gedemonstreerd gaat het er soms behoorlijk heftig aan toe. Enkele winkeliers in Hamburg hebben hun etalages dichtgetimmerd en sommige inwoners zijn de stad ontvlucht om de ellende te ontlopen. Zij zeggen dat het een provocatie is dat de G20 juist in hun stad bijeenkomt, omdat Hamburg een linkse stad is.

Ook vanuit Nederland zijn activisten naar Hamburg afgereisd. Zo ook de Nederlandse activiste Anne Fleur Dekker. Vanmorgen blokkeerde ze samen met tientallen andere activisten een grote weg naar de hal waar de top plaatsvindt. "We wilden zo veel mogelijk blokkeren en dat is gelukt. De top is daardoor later begonnen", zegt Dekker.

Toch ging dat niet zonder slag of stoot. Hoewel de demonstranten naar eigen zeggen uit waren op een vreedzaam protest, greep de politie al snel in. "Met pantserwagens, traangas en pepperspray proberen ze je weg te duwen. Maar aan de andere kant houdt de politie je ook tegen. We zaten helemaal vast in de buitenste ring en werden met gummiknuppels geslagen."

Morgen is er een massademonstratie in Hamburg. Daar worden zo'n 100.000 mensen verwacht. Ook SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut gaat vanavond met vijftig activisten met de bus die kant op. "Wij willen laten zien dat we geloven in een andere politieke aanpak", zegt Karabulut. "Met meer staan we sterker en kunnen we een andere politiek eisen."

Karabulut: "De agenda van deze wereldleiders leidt alleen maar tot ongelijkheid. De gigantische stroom vluchtelingen, milieuvervuiling. Het zijn ontwikkelingen die ons allemaal aangaan en waar zij verantwoordelijkheid voor dragen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl