Sagan won maandag nog de etappe naar Longwy
NOS NieuwsAangepast

Eerst Valverde, nu Sagan en Cavendish: Tourtoto’s verliezen favorieten

Het zijn zware tijden voor deelnemers van de verschillende pouletjes en Tourtoto's bij bedrijven of binnen de sportvereniging. In de eerste dagen van de Ronde van Frankrijk zijn ze al drie topfavorieten kwijtgeraakt.

Alejandro Valverde (val in proloog), Peter Sagan (gediskwalificeerd na duw) en Mark Cavendish (gevallen in eindsprint) waren populaire renners, blijkt uit cijfers van twee grote landelijke Tourspellen.

Top-10

Bij Scorito (72.000 deelnemers) werd Sagan zelfs het vaakst gekozen. Ook bij het AD (60.000 deelnemers) was Sagan gewild, driekwart van de mensen koos hem.

In de top-10 van meest gekozen renners staat in beide toto's ook Valverde, die meer dan de helft van de deelnemers had. Cavendish haalde de top-10 net wel bij het AD (56 procent koos hem), maar niet bij Scorito.

Top-10 gekozen wielrenners bij twee grote landelijke Tourtoto's

ScoritoAD
1.Peter Sagan (92 procent)Chris Froome (81 procent)
2.Chris Froome (92 procent)Peter Sagan (75 procent)
3.Richie Porte (83 procent)Marcel Kittel (72 procent)
4.Marcel Kittel (82 procent)Richie Porte (72 procent)
5.Alejandro Valverde (57 procent)Alberto Contador (70 procent)
6.Greg van Avermaet (54 procent)Nairo Quintana (65 procent)
7.Romain Bardet (54 procent)André Greipel (63 procent)
8.Rafal Majka (52 procent)Alejandro Valverde (59 procent)
9.Dylan Groenewegen (50 procent)Romain Bardet (58 procent)
10.Tony Martin (49 procent)Mark Cavendish (56 procent)

"Aan de ene kant is het vervelend voor ze, maar aan de andere kant valt het ook weer mee", zegt Martijn van Dijk van Scorito. "Vrijwel iedereen heeft Sagan namelijk in zijn team, dus bijna al je tegenstanders zijn ook iemand kwijt."

Ook bij het Tour Wielerspel van het AD kan de schade meevallen, zegt productmanager Paul Vereijken. "Mensen kunnen bij ons drie keer wisselen. Ik verwacht dat een boel mensen dat nu gaan doen."

Toch is het voor de deelnemers uitkijken geblazen. "Het wordt een tactisch spel. Er zullen veel mensen zijn die na Valverde, Sagan en Cavendish geen wissels meer over hebben. Mocht straks Froome of Contador uitvallen, dan hebben zij een probleem."

Vereijken denkt dat het spel gewonnen zal worden door een tactische speler die goed nadenkt over zijn wissels. "Met alle favorieten die uitvallen, moet je de Tour supergoed kennen om te winnen dit jaar. Maar goed, het kan uiteindelijk natuurlijk ook gewoon een geluksvogel zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl