Leonie van Schaik
NOS NieuwsAangepast

'Bij de brandweer ben je om levens te redden, je moet gewoon fit zijn'

Leonie van Schaik is 32, 1.65 meter, weegt 60 kilo en is fit. En dat fit zijn is belangrijk, want ze is brandweervrouw op Texel. "Mensen rekenen op je, maar dan moet je ze ook echt kunnen redden natuurlijk", vertelt Van Schaik.

Van Schaik reageerde eerder vandaag op Facebook op ons artikel over de conditietest van de brandweer. In dat artikel vertelde Traas (53) uit Oosterbeek dat ze de pas ingevoerde conditietest te zwaar vindt voor vrouwen. Daar is Leonie het niet mee eens.

"Het heeft er niets mee te maken of je man of vrouw bent, je moet gewoon fit zijn", vertelt Leonie. "Het is inderdaad een zware test, maar het werk is ook zwaar. En als je de test niet haalt, kan je waarschijnlijk het werk ook niet goed doen."

Leonie traint niet veel. Ze loopt 1 tot 2 keer in de week hard, 5 kilometer. "Maar ik heb een paardenbedrijf en dat is ook zwaar werk. Dus misschien ben ik daarom in het voordeel. Maar ik ga wel speciaal rennen voor de brandweer om fit te blijven."

Rare argumentatie of juist niet?

"De test maakt geen onderscheid meer naar lengte, leeftijd en geslacht", zei de 53-jarige Traas eerder tegen de NOS. "Daardoor moet ik hetzelfde doen als een jongen van 18. Met als argument dat we ook hetzelfde werk doen. Volgens mij klopt dat argument niet."

Ook daar is Leonie het niet mee eens. "Iedereen doet hetzelfde werk. Het is heel zwaar, heel warm, en we moeten veel opruimen. Soms zijn we uren aan het blussen, maar daar worden we voor opgeleid."

"Als je het werk als vrouw bij de brandweer niet aankan moet je wat anders gaan doen. Het ís zwaar, maar daar kun je voor trainen. En dat is wat ik doe, want ik wil ook niet onder doen voor mijn mannelijke collega's."

Het zware werk is alles zeker waard, gaat ze verder. "Je krijgt een enorme kick. Je krijgt er zoveel energie van als je iemand hebt kunnen redden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl