De Turkse president Erdogan
NOS NieuwsAangepast

Duitsland verbiedt toespraak Erdogan

De Turkse president Erdogan mag geen toespraak houden in Duitsland. De Duitse regering heeft een optreden van Erdogan verboden.

De president wilde de Turken in Duitsland toespreken tijdens de G20 in Hamburg volgende week. Hij heeft daar een officieel verzoek voor ingediend.

De Duitse regering vindt dat gezien de spanningen tussen de twee landen ongepast. Minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel zei eerder vanmorgen al dat hij Erdogan onlangs nog heeft gevraagd af te zien van zo'n optreden.

Sigmar Gabriel (links) en Tayyip Erdogan

De spanning tussen de twee landen is opgelopen door de harde koers van Erdogan. Duitsland verbood een aantal Turkse verkiezingsbijeenkomsten in Duitsland en Turkije zette twee Duitse journalisten vast.

Ook besloot Duitsland begin deze maand een aantal Duitse militairen terug te trekken uit Turkije. Op een basis in Inçirlik zaten 260 militairen die vanuit Turkije tegen Islamitische Staat strijden. De Duitse militairen op een andere basis blijven nog wel.

Rutte reageert

Premier Rutte snapt dat Duitsland de Turkse president verbiedt op te treden. "Het is een besluit dat ik respecteer, en dat ik ook snap", zei Rutte vanmiddag in Berlijn.

Hij was daar op een voorbereidende top van West-Europese G20-landen. In Hamburg komen de twintig belangrijkste handelsnaties bij elkaar, ook Nederland mag dit keer aanschuiven. Het zal voornamelijk gaan over klimaat en handel, twee onderwerpen waarbij Europa een nieuwe balans met de Amerikanen zoekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl